Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Na poseban način obeležena slava Rimokatoličke crkve u Srbobranu

Slava Rimokatoličke crkve Uzvišenja Svetog Krsta u Srbobranu po prvi put je obeležena na drugačiji način, kulturno-umetničkim programom u dvorištu Osnovne škole ''Jovan Jovanović Zmaj'' u četvrtak, 14. septembra 2017. godine, a organizatori su bili Dom kulture i opština Srbobran.

Priređen je prigodan muzički program, pa su tom prilikom pred mnogobrojnim posetiocima nastupili folklorna grupa ''Pićpang'', zatim lokalni Hor kluba za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti, ''Srbobranski bećari'' i rokerski ''Mercury bend''.

Ali obeležavanje crkvene slave je počelo još u jutarnjim časovima obilaskom Kalvarije, a kolonu vernike do i nazad vodio je sveštenik Ferenc Brašnjo. Potom je u crkvi je održana i svečana misa u prisustvu čak 12 sveštenika iz cele Vojvodine. Ovoj svečanosti prisustvovali su i predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški, njegov zamenik Lazar Krajinović, pomoćnica predsednika opštine Aranka Bergel, kao i članovi Opštinskog veća Radivoj Debeljački, Beata Fodor-Sabadoš i Zoltan Ifju.

Srbobranski bećari

Na obeležavanju slave u dvorištu škole prisutnima se obratio gradonačelnik Radivoj Paroški koji je posebno naglasio da je Srbobran bio, jeste i biće sredina gde vlada zajedništvo, ljubav i sloga koje moramo svi zajedno da negujemo.

    - Lokalna samouprava čini sve što je u njenoj moći da građani žive onako kako to priliči svakom čoveku u savremenom svetu. Bitno je da omogućavamo da se neguje kultura i tradicija svih naroda koji žive ovde, pre svega Srba i Mađara. Obeležavanje ove slave će biti nešto čime ćemo se sigurno dičiti i u budućnosti, nadam se da će ovo postati tradicija – poručio je Paroški i čestitao veliki praznik.

Inače, Prva katolička crkva na mestu sadašnje sagrađena je 1783. godine i bila je od naboja sa trščanim krovom, bez tornja i krsta. Porastom stanovništva jačala i je parohija pa je tako 1818. godine postala plebanija sa samostalnim sveštenikom. Postojeća crkva od naboja postala je premalena i zbog toga je u periodu 1814-1815. godine sagrađena nova, koja je imala toranj i krst. Dobila je ima Uzvišenja Svetog krsta.

Ona je zajedno sa parohijom spaljena ratne 1848. godine, a mađarsko stanovništvo je proterano. Tek negde od 1852-1853. pristupljeno je obnovi spaljene crkve i parohije, a verski objekat je ponovo renoviran i okrečen tek 1868. godine. Između 1886-1887. godine dograđena je crkva sa jednim manjim brodom, dok je današnji izgled dobila 1901-1902. godine kada je sagrađen novi toranj i zamenjen krov. 

 

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner