Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Srbobranski bajkeri šampioni u pravljenju ajvara

Gurmanska manifestacija pod nazivom ''Izađi mi na teglu'' po četvrti put je organizovana u Srbobranu u subotu, 16. septembra 2017. godine, a Trg slobode, odnosno park bio je pun takmičara, ali i posetilaca koji su iskoristili priliku da vide ovaj sada već prepoznatljivi karavan koji obilazi trideset gradova širom Srbije.

U Srbobranu se ovaj put nadmetalo ukupno 15 ekipa, a pobedu je nakon odluke žirija odnela domaća ekipa Moto-kluba ''Woodstock'' na čelu sa Draganom Jakovljević, pa su oni kao nagradu dobili nov šporet smederevac. Srbobranski bajkeri su ovom titulom ajvar majstora obezbedili plasman na finalno takmičenje koje će se održati 14. oktobra u Sokobanji. Drugo mesto pripalo je ekipi ''Dobre komšije''iz Turije, dok je treću poziciju zauzela u potpunosti muški tim, ''Zduhači''iz Srbobrana.

Organizatori su želeli da upotpune sadržaj manifestacije tako što bi u svakom mestu koje posete uključili predstavnike lokalne zajednice koji bi izložili svoje proizvode pa su osmislili takozvanu Teglu bazar koju je činilo osam tezgi.

Glavne i odgovorne za ovu manifestaciju predstavljala je Ljiljana Vukotić koja je za ''Radio Srbobran'' otkrila kako je sve krenulo iz šale pre tri godine.

    - Svi mi smatramo da se u našoj kući pravi najbolji ajvar i da imamo najbolji recept. Tako je i moj kolega mislio, pa smo odlučili da izazovemo neke prijatelje na crtu, odnosno teglu. Onda smo shvatili da ideja ima smisla i krenuli smo u potragu za najboljim ajvarom u čitavoj Srbiji – govori ona.

Kako kaže, Srbobran je 12. grad po redu u okviru ovog jedinstvenog karavana.

    - Ovde smo od samog nastanka karavana 2014. godine. Ima dosta ekipa koje nas prate od samog početka, a ima i nekih koji već treći put osvajaju drugo mesto. Neverovatno je ima koliko načina pripreme ajvara. Svedoci smo da u Vojvodini ima zaista lepih recepata i to onih pravih tradicionalnih. Tajna je u odnosu ukusa između paprike, šećera, soli i sirćeta, kao i šta dodaješ u koje vreme. Naravno, veoma važni su ljubav i strpljenje – poručuje Ljiljana Vukotić i dodaje da planiraju da se po ovogodišnjem pobedničkom receptu priprema i pakuje ''Bakin ajvar'', pod brendom ''Bakina tajna'' koji bi se kasnije prodavao.

U parku su bili prisutni i predstavnici Društva za borbu protiv šećerne bolesti opštine Srbobran ''Plavi krug'' koji je organizovao Bazar zdravlja, a njihov predsednik Ilija Gazepov je za naš radio istakao da koriste svaku priliku da budu u kontaktu sa građanima.

    - Znamo koliko su veliki problemi šećerna bolest, gojaznost, uvećani krvni pritisak i ovo je prilika da saznamo da li smo zdravi. Ajvar je poželjna namirnica, preporučljiv je za ishranu, pogotovo ako je od dobre paprike. Treba da se nađ u svakoj trpezi, pogotovo u zimskim mesecima. Samo ne treba preterivati – savetuje doktor Gazepov.

Pored takmičarskog dela, kao i svake godine pripremljen je i celodnevni program za posetioce, a pažnja je posvećena i najmlađima koji su imali prilike da gledaju nastup dečije plesne grupe ''Master Dance'' iz Novog Sada, ali i da skaču u džakovima, trče na poligonu i navlače konopac.

Foto: Tamara Gajinov i Darko Vujinović

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner