Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Vrtiće u opštini Srbobran upisalo više dece nego prošle godine

U školskој 2017/18 godini u sve vrtiće opštine Srbobran upisalo se ukupno 420 dece, od toga 354 deteta su u poludnevnom, a 66 njih u celodnevnom boravku, tokom leta su završeni svi planirani radovi, a mališanima predstoji javni čas vežbanja koji se održava u okviru Evropske nedelje mobilnosti, kao i obeležavanje ''Dečije nedelje''.

Ovo su neke od tema na koje je za ''Radio Srbobran'' govorila direktorka Predškolske ustanove ''Radost'' Aleksandra Vrsajković.

Kao što je rečeno, u vrtiće je upisano ukupno 420 dece, što je povećanje za 20 u odnosu na prošlu godinu.

    - Na srpskom jeziku imamo 16 grupa, na mađarskom četiri i jednu mešovitu srpsko- mađarsku grupu – otkriva ona.

Kako kaže, probleme sa kojima se suočavaju predškolske ustanove u velikim gradovima kao što je prebukiranost, oni nemaju.

    - Imamo sveobuhvat dece i svako ko je je želeo da se upiše je to i ostvario. Do ove godine smo imali problem u vrtiću ''Pepeljuga'' u Turiji, gde postoji celodnevni boravak, pošto nismo mogli da upišemo svu decu, a poslednjih godina povećao se broj roditelja koji su zaposleni i kojima je neophodno da im deca ostaju duže u vrtiću. To smo rešili tako što smo i u vrtiću ''Bambi'' u Srbobranu otvorili celodnevni boravak, za decu od tri i više godina. Takođe smo i u vrtiću ''Bubamara'' u Nadalju zbog povećanog broja upisane dece otvorili još jednu grupu – navodi Vrsajković.

Prema njenim rečima, vrlo je bitno da lokalna samouprava prepoznaje značaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja i ulaže u njega, kao i da postoji dobra komunikacija i prepoznavanje potreba vrtića.

    - Mi imamo devet objekata koji su velike površine i čije održavanje poprilično košta, najviše grejanje. Vrtići su nam lepo sređeni i opremljeni i ni u čemu ne oskudevamo. U toku ove kalendarske godine, a posebno u toku letnjeg raspusta, završili smo sve planirane radove. U vrtiću ''Pčelica'' u Tuku smo postojeće centralno grejanje zamenili novim, kupili nove radijatore, ishoblovali parket i okrečili zidove. Takođe su okrečeni i drugi vrtići gde je za tim bilo potrebe, kupljeni su novi tepisi, nameštaj, kao i sva dodatna oprema – ističe direktorka Predškolske ustanove ''Radost''.

Inače, upravo se završava javna nabavka za ugradnju toplotne pumpe u vrtiću ''Bubamara'' u Nadalju i očekuje se da radovi uskoro počnu kako bi sve bilo gotovo do početka grejne sezone.

    - Takođe nas sledeće nedelje očekuje potpisivanje ugovora sa Nacionalnim Savetom Mađarske za donaciju od 1.200.000 dinara koja bi se utrošila na zamenu postojeće stolarije novom i zamenom starog grejanja novim centralnim grejanjem – naglašava naša sagovornica i dodaje da se oni trude da učestvuju na raznim konkursima, jer ne mogu samo da očekuju pomoć od lokalne samouprave.

Ono što predstoji u narednom periodu je zamena postojeće, stare, stolarije novom u još tri vrtića, zatim da se stari kotlovi za centralno grejanje zamene novim kondenzacionim, kao i betoniranje staza i prilaza u nekoliko vrtića.

    - Takođe imamo potrebu i za ugradnjom video nadzora u svim našim objektima kako bi sprečili nepoznate osobe da dolaze u kasnim satima u vrtiće i uništavaju imovinu – govori Aleksandra Vrsajković.

Mališanima uskoro sledi javni čas vežbanja u ponedeljak, 18. septembra od 10 časova na Trgu republike u Srbobranu čime će pridružiti obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti, a početkom oktobra tradicionalno dolazi Dečija nedelja.

    - Za taj period imamo isplanirano mnogo zanimljivih aktivnosti, među kojima će deci svakako najzanimljivije biti maskenbal, pozorišne predstave, kao i posete vatrogascima i stanici policije – smatra direktorka Predškolske ustanove ''Radost''.

Ona dodaje i da su se za sve ove godine trudili da imaju korektan i kvalitetan odnos sa roditeljima.

    - Da bi ostvarili ciljeve i adekvatno funkcionisali neophodna nam je pomoć roditelja. Poverenje, spremnost na saradnju i međusobno uvažavanje su osnova za kvalitetan rad. Roditelji treba da dobiju poruku da je njihovo mišljenje nama važno i da sve odluke donosimo zajedno. Isto tako, trudimo se da im predstavimo sve mogućnosti koje postoje i budemo otvoreni za ideje koje imaju – zaključuje Vrsajković.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner