Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Odazvalo se preko 70 davalaca krvi, organizatori zadovoljni

Treća redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Srbobranu održana je u sali Pozorištanca u petak, 8. septembra 2017. godine u organizaciji opštinskog Crvenog krsta i podršku Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, a ukupan broj davalaca dostigao je 77, od čega je šestoro ipak moralo da bude odbijeno.

Kako za ''Radio Srbobran'' kaže rukovodilac akcije dr Vaso Kulidžan iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, ako se uzme u obzir da je u avgustu na istom mestu bilo 45 davalaca, dolazi se do broja od preko 120 onih koju su dali dragocenu tečnost.

    - Zahvaljujem se svim davaocima, ali i Crvenom krstu Srbobran koji je zaista se maksimalno trudi da motiviše ljude, organizuje sve, obezbedi prostor kako bi se akcije nesmetano odvijale. Svedoci smo čestih apela da je zaliha krvi malo, da vlada nestašica, ne samo tokom leta. Mnogo nam znači kada nailazimo na ovakve sredine gde su odziv i organizacija tako dobri – zadovoljan je Kulidžan.

Prema njegovim režima, akcije u Turiji i Nadalju bi trebalo da se održe sledeće nedelje, mada priznaje da je u seoskim sredinama manji odziv.

    - U Turiji je to već hronično i traje dugo, ne znam razlog. Tamo nema više od desetak davalaca. Voleo bih kada bi se popravio negativni bilans dosadašnjih akcija u tom mestu – ističe naš sagovornik.

Važno je reći da pošto pripadnice lepšeg pola mogu davati krv samo na svaka četiri meseca, organizovana su termini i za njih – u aprilu, avgustu i decembru. Žene tako mogu tri puta godišnje dati krv, što ne bi bio slučaj da se organizuju samo redovne ''muške'' akcije.

Doktor Vaso Kuliždan je objasnio i šta se dešava sa krvlju koju daju savesni građani.

    - Dan kasnije sledi njena obrada, a ni u kom slučaju ne smemo pustiti krv u potrošnju, odnosno izdati je za bolesnike na klinikama, dok se ne pregleda. Obavezno se uzimaju dve epruvete krvi za analizu. Kod svakog davanja se ide na ponovno određivanje krvne grupe, ali se i krv testira na sve bolesti, pre svega žuticu b, žuticu c, sifilis i sidu. Tek kada dobijemo negativni nalaz, krv može biti izdata čoveku kome je namenjena – ističe on.

Ta krv se čuva u frižideru na temperaturi od dva do četiri stepena u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine najviše pet nedelja, međutim ona se mnogo ranije potroši.

    - Krv i njene komponente se čuvaju i izdaju u narednom periodu, to je jedna pogodnost, da se ona ne mora potrošiti u jednom momentu – podvlači Kulidžan.

Inače, pojavio se problem sa obaveštenjima o datumu akcije dobrovoljnog davanja krvi koja su na adrese dosadašnjih davalaca stigla tek na dan njenog održavanja. Sekretar opštinskog Crvenog krsta Zoltan Bergel rekao je da će sa Poštom videti u čemu je problem i zašto je došlo do toga. Istovremeno, on se zbog ovog slučaja izvinio svim davaocima.

Darko Vujinović

 

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner