Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Komisija radila procenu štete od suše, došlo do osetnih smanjenja prinosa i kvaliteta roda

Komisija koju je formirao predsednik opštine, Radivoj Paroški, uradila je procenu štete koju je na usevima širom opštine Srbobran načinila suša, a zaključak je da je došlo do osetnih smanjenja prinosa i kvaliteta roda.

Poljoprivrednicima je ova elementarna nepogoda nanela velike muke, a kako za ''Radio Srbobran'' kaže član Opšinskog veća zadužen za poljoprivredu Nebojša Nedeljković, prosečne temperature bile su više za oko sedam stepeni, a pored toga, padavine manjkaju čitave godine.

    - Nedostatak prosečnih padavina do septembra je oko 200 litara po kvadratnom metru. To je pored visokih temperatura koje smo imali, dovelo do toga da su prinosi znatno manji od očekivanih. Recimo, prinos soje je manji za oko 60 posto. Pored toga, umanjen je i kvalitet zrna suncokreta između 40 i 50 posto. Procena komisije je da je rod kukuruza umanjen između 45 i 50 posto, a šećerne repe oko 50 posto – naglašava naš sagovornik.

Komisiju su činili lokalni poljoprivrednici i stručnjaci poljoprivredne struke.

    - Formirali smo tri grupe, jedna je radila atar Srbobrana, druga u Turiji, a treća atar u Nadalju. Sve je dokumentovano fotografijama, a razgovorom smo došli do zaključaka da je umanjenje otprilike toliko, s tim da smo najpreciznije podatke imali kod suncokreta i soje jer je žetva već bila poodmakla. Što se tiče kukuruza i šećerne repe, do procene o šteti smo došli na osnovu stanja i dugogodišnjeg iskustava naših poljoprivrednika i predstavnika stručne službe – poručuje Nedeljković.

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava ima veoma malo uticaja na ovaj veliki problem.

    - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Ministarstvo poljoprivrede su nam tražili dopis pa smo im poslali ove rezultate. Očekujemo neke poteze od njih, ali naravno i mi ćemo učestvovati u tome, kako bi mogli da što više pomognemo poljoprivrednicima i ublažimo ovu elementarnu nepogodu koliko je to u našoj moći – podvlači član Opštinskog veća.

Inače, Nedeljković se svake srede od 8 do 13 časova nalazi u Maloj sali opštine gde prima građane koji imaju problema vezane za poljoprivredu. Priznaje ipak, da oni ne dolaze u meri u kojoj ih je očekivao.

    - Verovatno je to zbog radova koji su u toku, pa ne mogu da dođu i iznesu svoje probleme koji ih muče. Očekujem da će ovaj termin više koristiti u toku zimskog perioda. Pozivam ih da dođu i iznesu bilo problem vezano za poljoprivredu, a mi ćemo da vidimo kako možemo da pomognemo – zaključuje Nebojša Nedeljković.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner