Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Dva odeljenja prvaka u ''Vuku Karadžiću'', neće biti uniformi

Osnovna škola ''Vuk Karadžić'' upisala je ove školske godine dva odeljenja prvaka, njihovi učenici neće nositi uniforme, a elektronski dnevnik još uvek neće biti uveden, rekla je za ''Radio Srbobran'' direktorka ove osmoletke Julkica Popović.

Govoreći o novoj generaciji đaka koja je sada pošla u školu, ona je istakla da će obrazovna ustanova na čijem je čelu biti bogatija za ukupno 45 učenika.

    - Upisali smo dva odeljenja, a njihove učiteljice će biti Ljubica Popgligorin, odnosno Julkica Mirosavljević. Inače, na nivou škole imamo 434 đaka – otkriva direktorka Popović.

U svim školama na teritoriji opštine Srbobran roditelji su se u svojim anketama u velikoj većini izjasnili protiv uniformi.

    - Ne bih da nagađam iz kojih razloga, ali one svakako nisu obavezne – kaže naša sagovornica.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je najavio da 200 škola ulaze u projekat elektronskog dnevnika, ali među njima se ne nalazi ''Vuk Karadžić''.

    - Za sada nismo imali nikakvu obuku za zaposlene. Ako on bude uveden, očekujem da će je Ministarstvo organizovati. Ja se tome zaista radujem zbog mogućnosti lakše kontrola dece od strane roditelja jer će imati uvid u njihove ocene – navodi ona.

Novina je da će deca moći da fakultativno uče mađarski jezik sa elementima nacionalne kulture.

    - Roditelji su se u velikom broju izjasnili za ovu opciju. Imamo grupe od 17, 18 učenika, dok je  minimalan broj za rad 15 đaka. Očekujem da će deca lepo naučiti jezik naše sredine. Ako bude zainteresovanih iz redova prvaka onda ćemo u svakom razredu prvog ciklusa imati po jednu grupu, dok će stariji ići zajedno – poručuje Julkica Popović.

Isto tako, informatika je do sada bila izborni predmet, pa se, kako ona kaže, u jednoj školi iz opštine Srbobran desilo da je niko nije pohađao.

    - Informatika i računarstvo je od sada obavezan predmet u petom razredu. Mi imamo po 22 učenika i neće biti potrebe da ih delimo po grupama. Odluka da ovaj predmet postane obavezan je veoma korisna i mislim da mu se deca raduju – govori direktorka OŠ ''Vuk Karadžić''.

Prema njenim rečima, zaposleni su veoma ponosni i zadovoljni uslugom dnevnog boravka koji ova škola pruža godinama.

    - To je zaista korisna stvar gde rade mlade učiteljice koje se posvećuju deci. Dolaze nam đaci od prvog do četvrtog razreda, Ministarstvo prosvete finansira prvi i drugi, a mi smo ga proširili na treći i četrvrti. Želimo da pomognemo našoj deci da što bolje nauče lekcije, ali ujedno i roditeljima koji su zaposleni da kada dođu kući da imaju slobodno vreme za svoje dete,  da ne moraju da proveravaju šta je naučio, da li je uradio domaći. Takođe, dete i ruča u školi, a mogu da kažem da imamo odličnu kuhinju – zaključuje naša sagovornica.

Prvi školski koraci - Nova generacija đaka prvaka

Inače, na prijemu prvaka, koje su u učionicama dočekali pokloni u vidu školskog pribora, prisutan je bio i predsednik opštine Radivoj Paroški i tu priliku iskoristio da malim prvacima čestita i poželi im puno sreće i uspeha.

    - Želim vam uspešan rad u jednoj novoj etapi vašeg života, ulaska u ozbiljniji, ali i zanimljiv i šareni svet osnovne škole. Takođe, želim učiteljima da se dovoljno potrude da kroz dobar odnos omoguće deci da izrastu u prave i čestite ljude pune znanja i da im školovanje ostane u lepom sećanju. Ovo je veliki dan za vas, školu, opštinu, državu. Učitelji će sigurno učiniti sve da budemo zadovoljni i da novi kvalitet izađe iz ove škole koja je do sada iznedrila mnoge velike ljude – završio je Paroški.

Darko Vujinović

 

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner