Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Opština planira da sa dve cevi spoji Veliki bački kanal i Krivaju

Lokalna samouprava ima nekoliko investicija gde ulaže sopstvena sredstva, zatim sredstva dobijena iz pokrajinskih fondova, kao i ona gde je na delu sufinansiranje, a planirano je i da se zajedno sa preduzećem "Vode Vojvodine" sa dve cevi ispod zemlje poveže Veliki bački kanal i Krivaja.

Na ove teme je, između ostalog, u intervjuu za "Radio Srbobran" govorio prvi čovek opštine Radivoj Paroški.

HALA SPORTOVA, DOM ZDRAVLJA I VRTIĆ 

Pomenuta ulaganja namenjena su radovima na Hali sportova u Srbobranu, dogradnji dečijeg odeljenja Doma Zdravlja "Dr Đorđe Bastić" i zameni sistema za grejanje u nadaljskom vrtiću "Bubamara".

    - To su investicije koje, uslovno rečeno, nisu velike, ali imaju veliki značaj. Rekonstrukcija Hale sportova je veoma bitna, a mi ćemo kroz ovu adaptaciju završiti kompletno renoviranje, ostaje nam samo kuglana za koju smo takođe planirali sredstva i mislim da možemo i to da uradimo. Jedino postoje neke tačke kao što je parket koji je sada u lošem stanju ili prokišnjavanje u pojedinim delovima sale koje ćemo rešavati u hodu. Time ćemo posle mnogo godina imati veoma lep objekat. Ovim sredstvima, međutim, nije planirana izgradnja platoa ispred Hale i time bi ona bila nedovoljno aktraktivna, pa smo rešili da za to obezbedimo sredstva iz budžeta – poručuje Paroški i dodaje da će invalidi tako imati mogućnost da stepenicama pristupe na lakši način.

Završena je i javna nabavka za Dom zdravlja i kreće se u dogradnju dečije dela ove ustanove.

    - Time se proširuje i omogućuje odvajanje zdrave od bolesne dece, ali i da se u funkcionalnom smislu olakša rad zaposlenih i boravak pacijenata – navodi naš sagovornik.

Što se tiče vrtića u Nadalju, tu je projekat koji se tiče rekonstrukcije grejanja, uvode se toplotne pumpe, koje su obnovljivi sistem energije i, kako kaže Paroški, to će omogućiti manje troškove.

    - Toplotne pumpe se prvi put postavljaju u jednoj ustanovi, a to je ovaj put vrtić. Nadam se da ćemo kroz određene projekte i konkurisanje prema raznim fondovima obezbediti sredstva i za druge institucije – ističe on.

KRIVAJA

Suša u Srbobranu ponovo je na dnevni red stavila i pitanje visinu vode na Krivaji, a nedovoljno padavina iziskuje njen pad. Krivaja praktično ne teče zbog toga što nema dobar dotok vode sa strane i tokom tropskih vrelina ona praktično presuši.

    - Kontaktirao sam, pored naših zvaničnih službi koje su na terenu i obaveštavaju inspekciju, i "Vode Vojvodine", za problem u Krivaji. Navodno se pušta minimum dotok koji je neophodan, međutim on u ovim uslovima nije dovoljan. To pokazuje da mi moramo nešto učiniti da Krivaja, bar kada je u pitanju naša opština, bude funkcionalnija. Ona više nije reka jer nema obimne izvore koji bi mogli da je snabdevaju vodom – navodi predsednik opštine Srbobran.

Inače, u "Vodama Vojvodine" se radi projekat, sredstva su obezbeđena, a udeo lokalne samouprave u tome je oko 50 miliona dinara, od poljoprivrede, čime, prema rečima našeg sagovornika, opština može ozbiljno da učestvuje u ovom projektu koji vredi daleko više.

    - Mi učestvujemo sa jednom trećinom sredstava. Time ćemo omogućiti da se napravi velika akumulacija koja će u sušnom periodu omogućiti dotok sveže vode, a sa druge strane omogućiće razvoj zalivnog sistema na 5.000 hektara, gde mi praktično kroz sredstva iz poljoprivrede možemo da učestvujemo u obezbeđivanju i poboljšanju uslova za širenje zalivnog sistema, odnosno za intezivniju proizvodnju u poljoprivredi – podvlači Paroški.

Tim projektom je planirano da se sa dve cevi ispod zemlje poveže Veliki bački kanal i Krivaja, negde između bivše Paroški pumpe, prema Vrbasu. Preduzeće "Vode Vojvodine" ušle su u otkup zemljišta koji im je neophodno za ovaj projekat.

    - Nadam se da ćemo vrlo brzo biti u situaciji da to uradimo. Nema otvorenog kanala, postoji crpna pumpa na kanalu koja će prebacivati vodu u Krivaju gde će biti izgrađena akumulacija koja sakuplja vodu tokom godine. U nedostatku vode leti, pumpe mogu da je prebacuju iz kanala – otkriva planove nekadašnji prvi čovek Skupštine opštine.

BUDŽET OPŠTINE

Radivoj Paroški tvrdi da se, kada se radi o budžetu, sve obaveze koje su pred lokalnom samoupravom ispunjavaju. Takođe, misli da je neophodno uraditi rebalans jer kroz njegovu izradu će konkretnije moći da se sagledaju prihodi i rashodi i da se do kraja godine planira ono što može da se ostvarimo u tom periodu.

    - Ja sam uvek instistirao na tome da budžet bude maskimalno realan. To znači da planiramo prihode koje neki put i nije tako lako planirati zbog toga što ne znate koliko ćete kroz projekte dobiti novca u budžet. Mi smo dobili određena sredstva kroz pokrajinske i neke druge fondove za koje smo konkurisali i praktično sada imamo potrebu da izbalansiramo odnos prihoda i rashoda i da uvrstimo određene investicije koje svakako moramo da završimo. Mi ćemo i ove godine imati sastanak sa svim budžetskim korisnicima gde ćemo razgovarati da se ozbiljno pristupi izradi projekata, da oni budu spremni i da se krene u konkurisanje i obezbeđivanje sredstava – kaže naš sagovornik.

Po njemu, vidi se da opštine koje imaju pripremljene projekte lakše dolaze do sredstava i rešavaju svoje probleme. Zato će se i kroz ovaj rebalans budžeta planirati određena sredstva koja će najverovatnije biti ostvarena, a sa druge strane će se precizirati investiciona ulaganja koja će moći biti odrađena u periodu od septembra do decembra.

    - Drugim rečima, treba da napravimo prioritet za ovu godinu, a onda da napravimo prioritete prilikom izrade budžeta i za narednu. Čini mi se da ćemo tako imati lakši posao – naglašava on.

Kako kaže, pojedini direktni ili indirektni korisnici budžeta kroz svoje programe ne planiraju određene aktivnosti jer kažu da ne znaju da li će toga biti.

    - Ali bez obzira, moraju se praviti prioriteti i da se kroz programe planiraju određene aktivnosti. Na kraju, ako njih i ne bude bilo, a sredstva budu obezbeđena, ona se moraju vratiti u budžet. Tada će svima biti lakše, i na kraju krajeva, imaćemo transparentniji način trošenja budžeta, lakše će se kontrolisati gde taj novac ide. Mislim da ćemo kroz ovaj rebalans i novi budžet za sledeću godinu ustanoviti neka nova pravila i da ćemo na taj način biti efikasniji kada se radi o trošenju novca poreskih obveznika – zaključuje Radivoj Paroški.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner