Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

I Srbobran ima zavisnike od narkotika

Droga izaziva psihičku i telesnu zavisnost, postoje faze u razvoju te zavisnosti, a roditelji često ne mogu da prepoznaju da im je dete u problemu, poručuje doktorka Ljiljana Gaković za naš radio.

Droga je svaka supstanca biljnog ili životinjskog porekla koja, kada se unese u organizam, menja jednu ili više funkcija u njemu i nakon ponovljene upotrebe dovodi do razvoja psihičke ili fizičke zavisnosti.

    - Tu spadaju i lekovi, ali i heroin, ekstazi, spid, kokain, marihuana, dakle to su sve psihoaktivne supstance. Najzastupljeniji su marihuana, ekstazi, spid, kokain i heroin. Droga uneta u organizam, bez obzira na koji način, pušenjem, ušmrkivanjem, stavljanjem ispod jezika ili gutanjem dospeva u krvotok, potom do mozga i tu ispoljava svoje delovanje. Menja osećanja, misli, raspoloženje, pojačava opažanje, halucinacije i smanjuje osećaj telesnog bola. Kada neko počne da vrednuje taj doživljaj, ponovo će uzeti drogu. Osoba će biti spremna da plati kako bi opet doživela to iskustvo, da se izlaže neprijatnostima, beži iz škole i takva osoba je postala psihički zavisna – govori Ljiljana Gaković i dodaje da je u suštini, psihička zavisnost, mentalna potreba, želja i navika da se uzme droga radi osećaja zadovoljstva, rasterećenja, odnosno otklanjanja nelagodnosti.

Sa druge strane, telesna zavisnost se karakteriše time da telo na iste doze droge reaguje tako da su efekti droge manji ili sporije nastaju i tu samo povećana količina ili redovno uzimanje stvara ''zaštitu od telesnih tegoba i psihičkih simptoma''.

    - To je znak da se razvila telesna zavisnost. Prilikom prekida uzimanja supstance, odnosno droge ili smanjenja količine dešavaju se tzv. simptomi krize, odnosno apstinencijalni sindrom.  Skup simptoma, kako psihičkih, tako i fizičkih i oni su potpuno suprotni efektu koje droga ima – objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, postoje i faze u razvoju zavisnosti. Prva je eksperimentalna faza, tačnije posledica radoznalosti. Jer pre prvog uzimanja, mladi ne znaju stvarne osobine droge. Šire se priče i mitovi, izmišljaju dobra dejstva droge, a često su korisnici poznate ličnosti, odnosno idoli mladih.

    - Prosečan čovek nešto o drogama saznaje iz filmova i novina gde su narkomani prikazani kao beskućnici ili žive u haustorima, lošeg higijenskog izgleda i onda se narkoman poistovećuje sa tom slikom. Zbog čitavog niza zabluda i neinformisanosti, prvo i možda nekoliko narednih uzimanja, biva motivisano radoznalošću, ubeđenjem da se time nešto postiže, dokazuje hrabrost da se uzima nešto što je zabranjeno. U sledećoj fazi se uzimanje droge dešava u socijalnim prilikama, obično noću, na žurkama, koncertima, rođendanima...tu postoji obrazac uzimanja, a vezan je za vikende i postoje posebne pripreme. Do detalja se razrađuju šeme i maskiranje dejstva posle korišćenja. Vremenom supstanca postane instrument da bi se postigao određeni efekat. Recimo, da se otkloni napetost, nervoza, borba sa stresom, depresijom, kako bi se postigao efekat veselosti, otkačenosti, duhovitost, hrabrosti i slično – navodi ona i dodaje da se  u tom slučaju već razvila psihička zavisnost.

Kako kaže, roditelji mogu da prepoznaju zavisnost dok je ona u nekim početnim fazama. Često roditelji dugo ne uspeju da prepoznaju da im je dete u problemu. Oni ne veruju u to čak ni kada se pojave prvi problemi u kući, da dete izostaje sa časova, u cilju održavanja mira u kući, roditelji prave greške.

    - Pravdaju im časove, često dolaze u sukob sa zakonom ili su pred zatvorom. Potežu se sve veze da se dete spasi od zatvora i suđenja. Sve se radi, a dete se ne dovodi na lečenje. Roditelji su često skloni stvaranju pseudo rešenja. Misle da će udaljivanjem deteta iz socijalne sredine rešiti problem – ističe Ljiljana Gaković.

Naglašava da je zabluda da postoje lake i teške droge. Svaka droga je otrov, ona prouzrokuje fizičku ili psihičku zavisnost, a svaka zavisnost ima svoj tok i svoje posledice.

   - Možemo govoriti o fizičkim posledicama, sa oštećenjem mozga, jetre, bubrega, pluće, pankreasa, organa za varenje, nervnog sistema...značajni su putevi unošenja supstance. Prilikom uzimanja supstance osobe gube inhibiciju i tada stupaju u seksualne odnose sa nepoznatim osobama, pri čemu se izlažu polno prenosivim bolestima – podvlači naša sagovornica.

Priznaje da i u Srbobranu ima zavisnika od narkotika pa se u Domu zdravlja ''Dr Đorđe Bastić'' dešava  da im dođe osoba koja je, ili pod delovanjem supstance ili krizira, pošto je prestala sa uzimanjem ili smanjila količinu droge, pa su se pojavili određeni telesni il psihički simptomi bolesti.

    - Javljaju se kada je problem veći, a često imamo situaciju da nam dođu mlade osobe od 15, 16 ili 17 godina koje kažu da ne mogu spavaju celu noć i da imaju lupanje srca. Zatim saznamo da nisu spavali od sinoć i da su bili na žurci, a negiraju da su uzimali bilo šta od droge, mada je očigledno da, sa simptomima i znakovima koje dobijamo prilikom pregleda, je osoba bila pod uticajem psihoaktivnih supstanci – objašnjava doktorka Gaković.

Inače, postoje urinski testovi za otkrivanje prisutnosti psihoaktivnih supstanci u mokraći, koji se kupe u apoteci i uradi se test. Potrebno je samo naterati dete da mokri u bočicu i da se dobiju rezultati da li je dete pozitivno ili ne.

    - Treba reći da nakon upotrebe marihuane test može da bude pozitivan i dve nedelje nakon njenog korišćenja, ali i da prilikom uzimanja nekih lekova možemo da dobijemo pozitivnost na opijate. Narkomani često to znaju, pa kažu da su jeli štrudlu sa makom, i zaista bilo ko da je to pojeo biće taj dan i sutradan pozitivan na opijate – zaključuje ona i za kraj dodaje da se narkoman uglavnom javlja na lečenje kada je već pred zatvorom.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner