Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Deca su shvatila – učenje je zaista igra

NTC radionica za decu i roditelje sa predavačima iz stručnog tima, održana je u Pozorištancu u Srbobranu u petak, 30. juna 2017. godine, a organizator je bilo lokalno Udruženje ''Jačanje svesti''.

Na radionici je predstavljen rad na sekciji za darovitu decu koja je završena dodelom diploma svim polaznicima, a na predavanju su, pored tog dobijenog priznanja, kroz zanimljivu i interaktivnu radionicu mogla da vide kako učenje može da bude igra.

Stručni tim predavača čine Vuk Rajović i Nemanja Bojanić, studenti doktorskih studija na Tehnološkom fakultetu. Oni su svoju ljubav prema hemiji i prirodnim naukama godinama delili sa decom na NTC radionicama. Kada su shvatili koliko čak i mlađoj deci nauka uz pravi pristup može da bude interesantna, odlučili su da napišu knjigu ''Branko i Stanko – u svetu atoma''.

Oni za ''Radio Srbobran'' poručuju da je krajnji cilj programa da kod dece razvije funkcionalno znanje, odnosno da deca nauče da povezuju informacije koje imaju u glavi.

      - Ovom prilikom smo imali demonstraciju određenih NTC tehnika koje koristimo na radionicama gde smo i deci i roditeljima pokazali da učenje može da bude igra i kako da određene tehnike primene da bi što lakše usvojili informacije i zatim ih povezivali – govori Vuk Rajović i dodaje da je cilj funkcionalno znanje.

Knjiga ''Branko i Stanko – u svetu atoma'', je zapravo samo prvi deo trilogije. Roman prati dva dečaka koja su na početku zarobljena u strukturi atoma, i oni tada nenametljivo koriste NTC tehnike, znanja iz hemije, koju usput uče, da bi se izbavili.

    - Čitanjem te knjige dete neće naučiti hemiju, ali će se zainteresovati za njene određene elemente koje kasnije deci, što smo se uverili na radionicama, predstavljaju problem, kao što su molekuli, kristalna rešetka, joni i slično. To su za njih nepoznate reči, a kada dođu u sedmi razred, moći će da kažu da su se već susreli sa njima. Preporučeni uzrast ove knjige je od deset do 14 godina, ali u suštini namenjeno je svakom detetu koje bi želelo da savlada osnove hemije – ističe Rajović.

Njegov kolega Nemanja Bojanić naglašava da im je bilo lepo i da im je drago kada vide veliki broj dece kao što je to bio slučaj u Srbobranu.

      - Sa najmlađima se rade vežbe ravnoteže, koordinacije, uz podsticanje razmišljanja, pravljenje asocijacija i slično. Videli smo neke od osnovnih tehnika NTC sistema. Ključ svega je što je sve ovo kroz igru. Deci mora da bude zanimljivo, ali bitan je i opušteniji odnos sa njima – ocenjuje naš sagovornik.

Tijana Tipura iz Udruženja ''Jačanje svesti'' navodi da je odziv bio fantastičan, mada, priznaje da su to donekle i očekivali.

     - U septembru bi trebalo da počnemo sa redovnim radionicama. Čitav sistem je napravljen tako da deci ne može da bude dosadno. Bilo ih je 23 iz svih škola opštine, radi se o četvrtacima. Učiteljice su ih birale po darovitosti. Veoma su napredovali i neverovatno brzo usvajaju tehnike. I njihovi roditelji su prezadovoljni – zaključuje Tipura.

Inače, NTC program se sprovodi u 17 država Evrope, a akreditovan je odlukom Ministarstva za obrazovanje u sedam država. Autor je dr Ranko Rajović, saradnik UNICEF-a koji je pre dve godine dobio priznanje međunarodne Mense za intelektualni doprinos društvu.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner