Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Srbobranska tradicionalna žetva – da se ne zaboravi

Dvadeset prva po redu srbobranska tradicionalna žetva održana je u subotu, 24. juna 2017. godine na hipodromu u organizaciji lokalnog ''Kluba za negovanje tradicija i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine''.

Ona kao ni prošle godine nija bila takmičarskog karaktera, ali su, bez obzira na to, učesnici na parcelama odmeravali svoje znanje i umeće kada se radi o kosidbi na stari način.

Manifestaciju su otvorili profesorka sa odseka za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Hargita Horvat Futo i predsednik opštine Srbobran Neško Čestić.

    - Očuvanjem običaja naših predaka, dostojanstveno i sa ponosom se prisećamo kako se nekad teško obavljala žetva, sa puno rada i znoja – rekla je Horvat Futo.

Kao i uvek, lokalna samouprava je podržala srbobransku tradicionalnu žetvu, a njen prvi čovek je prilikom govora na otvaranju naglasio da je velika sreća jednog naroda kada čuva svoju tradiciju.

    - Mnogi narodi po Evropi to ne rade jer u žurbi za modernim životom zaboravljaju sve ono iz čega su nastali. Presrećan sam što vi to ovde čuvate i negujete i treba da znate da će opština Srbobran uvek pomagati koliko može. Čuvamo dobre odnose naša srpskog i mađarskog naroda – naglasio je Čestić.

Jedina žena učesnica ove kosidbe bila je, već po navici, Olga Madžarev koja je za naš radio rekla da joj je lepo i interesantno i da nagradu ne moraju ni dobijati. Dodala je još da je šteta što mladi ne dođu da im se pridruže.

Nakon žetve, u podne je usledilo osvećenje hleba, a potom zajednički ručak i podela zahvalnica. Bile su ti i prateće manifestacije poput radionica za najmlađe koje je organizovala Angela Robotka. Deca su radila sa testom, brašnom, a krunili su i kukuruz na staromodan način.

Za sportska takmičenja gde su se nadmetali mališani, bio je zadužen srbobranski atletski klub i njegov predsednik Imre Paška.

    - Mogu da kažem da su oni zaista uživali. Skakali su u džaku, bacali gumene čizme, trčali na 50 metara, odnosno 100 metara, a zatim su gurali devojke u kolicima. Posle toga su se dve muške i dve ženske ekipe nadmetale u nadvlačenju konopca. U svakoj igri je prvih troje kao nagradu dobilo diplome – govori naš sagovornik.

Član Opštinskog veća zadužen za kulturu Zoltan Ifju je za ''Radio Srbobran''podvukao da niko ne može da bude nezadovoljan srbobranskom tradicionalnom žetvom.

    - Uložen je ogroman trud od strane ''Kluba za negovanje tradicije i običaja svih naroda I narodnosti Vojvodine'' ividi se rezultat. Na sreću i vreme nas je poslužilo – zaključuje Ifju.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner