Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Zanimljive igre i velika poseta obeležili srbobransku Traktorijadu

Četvrta traktorijada održana je pred velikim brojem posetilaca pored hipodroma u Srbobranu u subotu, 17. juna 2017. godine.

Učestvovalo je 47 traktora, a organizovane su zanimljive igre za odrasle i decu. Prisutni su bili iz gosti iz subotičke fondacije ''Prosperitati'', zatim iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, ali i predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara.

Nakon skupa traktora, u 9 časova organizovan početak defilea po ulicama Srbobrana, a sat vremena kasnije usledilo je takmičenje.

U prvoj igri proveravala se veština vožnje traktora sa jednom rukom, dok je u drugoj morala da bude čaša vode koja nije smela da se prospe. Merilo se vreme prelaska, a nadmetalo se 12 učesnika. Najspretniji je bio Branko Dojnović, zatim Slobodan Čobanov, pa Lazar Paroški. Druga igra je bila vožnja traktora sa prikolicom u rikverc, i tu se prijavilo 13 takmičara. Prvo mesto zauzeo je Branko Dojnović, odmah iza njega bio je Lazar Paroški, a kao treći završio je Slobodan Čobanov.

Tu je bilo i nadvlačenje traktora, gde se merila snaga mašine i veština traktoriste. Pobedu je odneo Slobodan Čobanov. Možda najzanimljivija igra bila je ona sa izvlačenjem pivske flaše iz gajbe jednom rukom pomoću štapa i kratkog konopca za koji je bila zakačane ta flaša.

Zemljoradnička zadruga je bila sponzor i organizator igara za decu, gde se pre svega merila spretnost. Naime, mališani su u prljavoj odeći trebali da spajaju šrafove sa maticom, i tu se prijavilo 24 takmičara. Najbolji je bio Šalamon Akoš, pa Roland Tot, dok je treće mesto zauzeo Nenad Petrović.

Druga igra bila je guranje plastičnih kanti na kolicima i tu su bile dve kategorije. Kod dece od 1. do 4. razreda najbolji su bili Leontina Barna, kao drugoplasirani je završio Šandor Balaž, a treća je bila Anastazija Fazekaš. U drugoj kategoriji gde su se takmičila deca od 5. do 8. razreda najbolji je bio Mihajlo Srećkov, potom Nenad Petrović i iza njega našao se Ljubomir Živanović.

Nagrada za prvo mesto bilo je jare, drugoplasirani je dobio odraslog, a treći malog zeca.

Jedan od organizatora Predrag Mavrenski kaže da je bilo više gledalaca nego ranije, ali i onih koji su došli da izlože svoju mehanizaciju. Poručuje da se nada da će ova manifestacija jačati svake godine.

Predsednik Skupštine Radivoj Paroški ističe da Traktorijada pokazuje kakva je opremljenost naših poljoprivrednika u tehničkom smislu i da su oni u takmičenjima pokazali koliko su spretni.

Kao što je već rečeno, tu su bili i predstavnici fondacije ''Prosperitati'', koja je inače završila treći krug konkursa za poljoprivrednu mehanizaciju na koji je stiglo skoro 4.000 prijava, preko 95 posto je prihvaćeno, a podrška je iznosila oko 20 miliona evra.

Stručni saradnik ove fondacije Roland Moric naglašava je u Srbobran dospelo 43 miliona dinara, odnosno uspešno je prošlo 75 projekata.

    - Ljudi su zadovoljni i cene ovaj program. U budućnosti ćemo raspisati konkurs namenjen kupovini poljoprivrednog zemljišta i seoskih kuća, a planiramo da raspišemo konkurs i srednjim privrednicima u vidu kredita do 500 miliona dinara – podvlači Moric.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner