Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Krenula sekcija za darovitu decu, svi bili na visini zadatka

Sekcija za darovitu decu, koju čine učenici četvrtog i nekoliko njih iz trećeg razreda, svih osnovnih škola u opštini Srbobran i koja će funkcionisati po NTC sistemu počela je u ponedeljak, 19. juna 2017. godine u Osnovnoj školi ''Jovan Jovanović Zmaj'' i trajaće do kraja ovog meseca.

Jedna od pet predavača, učiteljica Snežana Stanojev objašnjava šta je ukupno 22 mališana radilo na prvoj radionici.

     - Igrali smo asocijacije, zatim smo smišljali rečenice u kojima su umetnute reči, a igrali smo i kaladont. Oni su se zabavljali, uživali, razmišljali i sarađivali sa nama. Radili su individulano, frontalno i grupno, a čini mi se da su svi izašli sa osmehom. Još jednom smo objasnili deci zašto su ona tu i zbog čega je dobro da prođu ovaj program. Mogu da kažem da smo i mi predavači zadovoljni radom i rezultatima koje smo dobili – poručuje Snežana Stanojev.

Priznaje da je u početku je bilo straha da se deca neće baš najbolje snaći, ali su ipak bili na visini zadatka.

    - Oni su imali zadatak da smisle rečenice u kojima su umetnute reči. Bile su dve vrste takvih rečenica, na nižem i višem nivou. Na prvom su se nalazile umetnute reči u rečenici, ali smisleno nisu povezane, a na drugom je ta umetnuta reč bila zapravo odgonetka, jer je ta rečenica bila zagonetka. Recimo, ''Ko za inat svima, vešte noge ima, po stenju se vere, lišće brsti, bere'' – skrivena reč je koza. Kako je vreme odmicalo, njihove ideje su samo navirale – ističe naša sagovornica.

Inače, sekcija traje deset dana, do kraja meseca, po dva školska časa, odnosno sat i po vremena sa pauzom od pet minuta.

    - NTC sistem razvija pažnju, stimuliše mišljenje, unapređuje govor, pokreće emocionalni i socijalni deo ličnosti, ali pre svega onaj saznajni. Deca su zaista zadovoljna kada rade po ovom programu – ocenjuje Snežana Stanojev.

Učiteljica Snežana Stanojev govori da je status predavača zajedno sa psiholozima Lidijom Banković i Anamarijom Vojvodić, učiteljicom Sonjom Stojanović i defektologom Ivana Vujić.  stekla nakon što su najbolje uradile domaći zadatak koji je poslao stručni tim NTC.

    - Trebali smo da smislimo rečenice u kojima se nalaze umetnute reči, zatim da napišemo  nelogičnu priču. Isto tako, sa učenicima smo uradili slikoviti prikaz jedne pesme, a morali smo da smislimo zagonetnu priču – navodi ona.

Kako kaže naša sagovornica, još 2009. godine je prošla NTC sistem, a tada ga je organizovalo ''Društvo učitelja''.

   - Predavači dr Ranko Rajović i Uroš Petrović su veoma napredovali i ovaj seminar je dobio neku sasvim drugu dimenziju, prošao je i kroz praksu. Mnogi učitelji su ga već primenjivali, pa su autori NCT seminara dobili povratnu informaciju. On je sada prilagođeniji učenicima i zanimljiviji i lakši za rad – naglašava ova učiteljica.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner