Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

SOS telefon Centra za socijalni rad funkcioniše svakog radnog dana

Anonimnu, poverljivu i besplatnu savetodavnu uslugu za podršku koja je omogućena zahvaljujući opštini Srbobran, Ministarstvu za socijalna pitanja i lokalnom Centru za socijalni rad moguće je pozvati svakog radnog dana od 17 do 20 časova na takozvani SOS telefon: 063/1050-665.

Direktorka Centra za socijalni rad opštine Srbobran Biserka Veselinović kaže da je ovo nova usluga namenjena porodici i da se očekuje da građani svakog radnog dana od 17 do 20 časova kad god osete potrebu za informacijom i usmeravanjem na koji način da reše svoj problem okrenu taj broj.

    - Taj poziv treba da označi spremnost pojedinca da zatraži pomoć. Ono što će dobiti sa druge strane žice je pažljivo početno dijagnostikovanje, prepoznavanje šta je u osnovi problema i usmeravanje na potencijalne pružaoce dalje usluge. Pretpostavljam da će se u dobroj meri to završiti zakazivanjem termina u porodičnom savetovalištu. Svakog četvrtka dva stručnjaka, obično su to psiholog i pedagog, će biti dostupni u terminu od 17 do 19 časova i svakog drugog četvrtka će tu biti tim pravnika koji će licima pomoći oko pravnih stvari – poručuje naša sagovornica i dodaje da će termini biti otvoreni i da je najbolje je zakazati, ali će svakom ko dođe biti direktno zakazan naredni termin.

Kako kaže, timovi stručnjaka će se smenjivati i kombinovaće se u zavisnosti potreba, a ona se nada da će Centar za socijalni rad imati interdisciplinarne timove.

    - Očekujemo da će najveći broj lica biti oni po osnovu bračne disfunkcije, tačnije kada partnerski odnos trpi i kada funkcije porodice nisu zadovoljene na pravi način. Grupu koju očekujemo kroz tretman su žene žrtve porodičnog nasilja, i čitav segment savetodavno terapijskih usluga planiramo upravo za njih – navodi Biserka Veselinović.

Prema njenim rečima, ustanova na čijem je čelu je u periodu od kada se vodi sistematizovana evidencija, nadležnim službama prijavila 72. žrtvu porodičnog nasilja.

   - Centar za socijalni rad po novom zakonu o sprečavanju nasilja u porodici ima zadatak da vodi evidenciju i ja kao rukovodilac stručne službe dva puta mesečno imam zadatak da u određenoj formi intervjua popunim sve podatke o žrtvama porodičnog nasilja. Jako je velik broj za ovako malu sredinu, za period od avgusta prošle godine do 15. juna. Broj je značajno veći ako kažem podatak da ponovno javljanje žrtve evidentiramo pod istim brojem. Imamo nekolicinu žrtava koji se javljaju i po treći, četvrti put – zaključuje naša sagovornica.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner