Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Srbobran na drugom mestu po razumevanju primene novog zakona u sprečavanju nasilja u porodici

Predstavnice beogradskog ''Autonomnog ženskog centra'' posetile su u četvrtak, 15. juna Centar za socijalni rad opštine Srbobran gde su sa zaposlenima razgovarali  o novom zakonu o sprečavanju nasilja u porodici i kako bi ih pripremili da u neposrednom radu sa žrtvama postignu što bolje rezultate.

Saradnice ''Autonomnog ženskog centra'' Marija Banauh Brusin i Jeca Nedeljkov ističu da su došle i kao mentorska podrška, a najavile su da će do novembra Srbobran posetiti još tri puta.

Prva, inače diplomiirana socijalna radnica podseća da su njih dve već bile u Srbobran pre šest godina povodom seminara o nasilju u porodici.

    - Ovaj put smo razgovarali o pripremi koleginica iz Centra za socijalni rad kako bi što bolje prezentovali svoje slučajeve na grupi za koordinaciju i saradnju koje vodi tužilac i kako da na najbolji mogući način da odrade svoj deo posla. Nakon tog sastanka, može, a i ne mora da se donose individualni planovi zaštite, gde se tačno zna ko će šta raditi. Novina su hitne mere koje donosi policija i prijatno smo iznenađeni kako to funkcioniše u Srbobranu. Već je doneta hitna mera nasilniku, tačnije iseljenje iz stana, i ona je produžena na mesec dana – poručuje Marija Banauh Brusin.

Njena koleginica Jeca Nedeljkov koja je došla ispred Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i ravnopravnost polova kaže da će to vladino telo kao i svih prethodnih godina organizovati razne vrste obuka za profesionalce iz institucija na temu nasilja.

    - Govorićemo o tome kako prepoznati nasilje, kako se ono manifestuje, na koji način pomoći žrtvi, kako se organizovati u lokalnoj zajednici da bi se sve institucije povezale pa do obuka o razumevanju veze između nasilja nad ženama sa nasiljem prema deci, jer smo bili skloni da to potpuno odvajamo. Onaj otac koji bije detetovu majku, nije dobar otac. On tako njih direktno ugrožava time što im onemogućava da žive u zdravoj sredini i da imaju majku koja je zadovoljna i srećna – naglašava naša sagovornica i dodaje da se kroz tu obuku profesionalci uče da prepoznaju suptilne oblike nasilja i kako da ih zaustave.

Prema njenim rečima, mentorstvo se pokazalo kao mnogo bolje nego nadzor. Pokrajinski sekretarijat je jedan od retkih drugostepenih instutucija koja se bazira na tome da profesionalcima koji se bave nasiljem u porodici ne treba samo lupati packe i hvatati ih u greškama, nego im treba pružiti podršku tamo gde se ne snalaze i gde postoje dileme.

    - Onaj ko neposredno radi na određenom slučaju nasilja često ne može da vidi moguća rešenja, koja može da uoči osoba sa strane. Mentorska podrška upravo služi tome da mi kao profesionalke negde samo ukažemo gde još postoje neke mogućnosti. Ovde u Srbobranu postoje profesionalci koji odlično rade svoj posao, nismo morali mnogo da im sugerišemo. Bilo je dovoljno da im samo kažemo neko naše mišljenje, a njima su se već otvorile razne mogućnosti gde bi Centar mogao da interveniše i sprovede ono što je potrebno da se zaustavi nasilje i zaštite sve žrtve – ističe saradnica ''Autonomnog ženskog centra''.

Kako kaže, slučajevi nasilja, stanje i ponašanje žrtve, odnosno nasilnika su svuda isti.

    - Ono što je specifično za Srbobran je da smo čuli da postoje vrlo edukovani i senzibilisani pojedinci u policiji. Izgleda da su ovde svi koji su zaposleni sposobni da opažaju, a takvi su i tužioci koji se bave ovom temom. Negde iz našeg iskustva Srbobran je, posle Pančeva koje je prvo izreklo hitne mere, na drugom mestu po tome kako razume primenu novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Čuli smo da su izrečene hitne mere i čak produžene na 30 dana – zadovoljna je Jeca Nedeljkov.

Za kraj, navodi da svaku novinu ne treba da dočekujemo na nož i tražimo mane, već da pokušamo da je primenimo i da vidimo šta je ono pozitivno što nam donosi zakon.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner