Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Moramo naučiti decu da misle i povezuju

Predavač - Uroš Petrović

Seminar na temu kreativnog i funkcionalnog razmišljanja po NTC (Nikola Tesla centar) programu namenjen pre svega vaspitačima i učiteljima održan je u Srbobranu u subotu, 29. i nedelju 30. aprila 2017. godine u organizaciji Udruženja ''Jačanje svesti''.

Prvog dana seminar se odigrao u prostorijama Osnovne škole ''Jovan Jovanović Zmaj'' kada je predavanje držao poznati književnik i nekadašnji predsednik Mense u Srbiji Uroš Petrović, dok su se drugog dana svi zainteresovani okupili u Pozorištancu kada je govorio dr Ranko Rajović.

Glavna organizatorka ovog događaja Tijana Tipura objašnjava da pomenuti NTC program već primenjuje kod svoje dece.

    - On daje rezultat, i pomislila sam da učinim sve da taj sistem dođe u Srbobran. Već se nalazi u mnogim gradovima i školama, pa zašto ga i mi ne bismo imali i  tako olakšali rad prosvetnim radnicima i deci – govori Tipura i dodaje da su predavači natprosečno inteligentni ljudi u Srbiji, mada ih, kako kaže, u našem okruženju možda ne znaju.

Ona poručuje da nije bilo moguće očekivati da će baš svi prosvetni radnici iz Srbobrana da dođu na seminar, ali će, kako kaže, oni koji su bili prisutni biti bogatiji za jedno nezaboravno iskustvo i tehniku rada sa decom koja će izvući maksimalno iz njih.

Tipura ističe da Udruženje ''Jačanje svesti'', koje postoji od decembra prošle godine, planira da napravi sekciju za darovitu decu, ali je ta ideja još u pripremi i treba preduzeti mnogo toga.

Književnik Uroš Petrović koji je bio zadužen da pred prisutnim vaspitačima i učiteljima govori prvi dan naglašava da je zadovoljan kada vidi da svi odu svojim kućama sa osmehom i inspirisani. Kaže i da se NTC program primenjuje već u 17 zemalja Evrope.

    - Pokušali smo da promenimo pristup obrazovanju, da ukažemo na važnost vaspitača i učitelja, kao i da učimo decu da razmišljaju. Lepo je kada ih pitamo da nabroje divlje životinje, ali ako ih pitamo koje životinje su dobilje ime po sportskim aktivnostima, onda moraju da povezuju, to je ideja. Prisutnima na seminaru sam pokazao i kako najnepopularnije lekcije mogu da se prebace u nešto mnogo zanimljivije što bi učenicima držalo pažnju – priča Petrović koji se nada da će ovaj seminar poslužiti kako inspiracija vaspitačima i učiteljima da promene neke stvari na bolje.

Naš sagovornik priznaje da je mnogo iskustva doneo iz svih zemalja Starog kontinenta u koje je putovao.

    - Na primer, kišan je dan i svi su neraspoloženi. Problem je u glavi, a ne na nebu. Mi smo od sebe napravili meteoropate. Mi nemamo mnogo dug život, trećinu prespavamo i kada bismo čekali savršen dan da nešto pametno uradimo, proći će nam vek. Ovo predavanje je korisno za sve, a po onome što dobijemo kao povratne informacije, vidimo da radimo pravu stvar – zadovoljan je Uroš Petrović.

Naglašava da roditelji svojoj deci izmiču glavne poluge za život kada ih previše štite, a jedini jezik koji mozak razume je ono što dete uradi.

    - Kada ono slaže kocke, poruka mozgu je da je potrebno razviti razmišljanje u tri dimenzije kako bi kasnije u životu moglo da shvati gde šta ide i kog je oblika, dok hoda po ivičnjaku poruka je da treba razvijati ravnotežu i tako dalje. Tragično je što smo danas pustili decu da odrastaju uz ekran jer tada prave nekoliko hiljada pokreta manje, a svaki pokret je važan za razvoj mozga – ocenjuje ovaj književnik i dodaje da je u nekim školama u regionu gde je zabeležen poremećaj govora i do 80 posto, što znači da deca neće moći da se bave nekim zanimanjima koje možda budu voleli.

Petrović tvrdi da stvaranjem okruženja odlučujemo kakva će nam biti deca.

    - Vodili smo razmaženu decu iz Beograda i Novog Sada na planinu da preživljavaju, jedu puževe i budu po kiši. Nije bilo telefona i komfora. Niko nije pitao za mobilni četiri dana, niko se nije bunio i obraćao pažnju na vreme, samo su na početku rekli da neće da jedu puževe. Za dva dana je bila tuča za svakog puža, kao da su bajadere. Deca sada to vreme smatraju najlepšim tokom odrastanja – ističe četvrti čovek u svetu koji je rešio najteži Mensin zadatak.

Prema njegovim rečima, prvi put u istoriji čovečanstva imamo situaciju da je nova generacija manje sposobna od prethodne, po svim aspektima, zato što drugačije odrastaju.

    - Kažu šta će mu sad ovo kad će sve biti na kompjuterima. Ali fini pokreti prstiju su jako važni. Crtanje je krucijalno za čitav život. Tako možeš sebi da pomogneš, naučiš, da predstaviš nešto i još toliko toga. Koliko njih kaže da ne voli da crta jer ne ume. To je čista predaja, svi znaju, samo neko malo bolje, a neko lošije – podvlači Petrović.

Dr Ranko Rajović: Nisu drugačija samo deca, već i okruženje

Drugog dana prisutnima se u Pozorištancu predstavio jedan od tvoraca NTC sistema i član Mense dr Ranko Rajović koji je nakon nadahnutog predavanja za naš radio rekao da danas u odnosu na prošla vremena nisu drugačija samo deca već i okruženje.

    - Ono utiče na razvoj inteligencije, a ako znamo da se okruženje menja, onda moramo da menjamo i programe. Ukoliko se to ne desi, cenu će platiti deca. Oko 90 posto dece je motorički slabije, pažnja, koncentracija i znanje su takođe takvi, a rečnik im je siromašniji. Zato moramo da nešto menjamo u radu, prioritet je da pomognemo razvoj naše dece i da budu biološki zdrava – objašnjava dr Rajović.

On kaže da je NTC program zapravo primena medicine u pedagogiji i da se nova otkrića u medicine primenjuju u radu sa decom.

    - Ako nemate edukaciju roditelja i ako oni budu pravili greške, mi ćemo imati sve slabije i slabije generacije. Nije cilj da deča nauče pesmicu napamet, nego da oni misle kako da taj tekst prebace u sliku i asocijaciju. Moramo ih naučiti da misle. Od deset najtraženijih zanimanja u svetu, sedam nije postojalo pre deset godina. To znači da mi praktično pripremamo decu za zanimanja koja još ne postoje – ističe naš sagovornik.

Kako kaže, program čiji je jedan od osnivača, se tiče razvoja razmišljanja, povezivanja i zaključivanja u školi i vrtiću. Napominje da će deca kad misle i naučiti, a kad uče napamet brzo će zaboraviti.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner