Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Svečano otvorena renovirana kuća ''Bisera''

Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama ''Biser'' svečano je otvorilo svoju kuću za prošireni dnevni boravak u Skopljanskoj ulici u Srbobranu, koja je kompletno renovirana u okviru projekta ''Doniraj za Biser'', u petak 31. marta 2017. godine.

Predsednica Udruženja ''Biser'' Slavka Popić se zahvalila svim donatorima koji su učestvovali u ovoj akciji i tom prilikom pročitala njihova imena.

    - Da se niste uključili o projekat, naša sredina ne bi imala ovaj objekat, a naši sugrađani, osobe sa invaliditetom, svoj prostor za život i rad. Takođe, želimo da iskažemo zahvalnost i ''Trak fondaciji'' iz Beograda, kako za ovaj put, tako i za prethodni period, jer bez njihove podrške ne bismo pokrenuli uslugu dnevnog boravka još 2006. godine – rekla je Slavka Popić i dodala da je dnevni boravak sada opštinska usluga, a da je udruženje na čijem je ona čelu samo izvršilac.

Ona je rekla da će se ''Biser'' posebno truditi da u narednom periodu razvija usluge usluge koje će biti usmerene na sprečavanje nastanka invalidnosti, na očuvanje sposobnosti i obezbeđenje života dostojnog čoveka, kao i da će uvek na umu imati njihov moto – ''Naša deca su kao školjka, svaka u sebi krije jedan biser''.

Inače, u kući u Skopljanskoj ulici su živeli majka i deda Slavke Popić, a njoj je palo na pamet da ona pripadne ''Biseru'' i ljudima koji imaju potrebu da budu u njoj. Objekat je opremljen nameštajem i svom potrebnom opremom za rad dnevnog boravka, kao što je prijemna kancelarija, soba za negu, rehabilitaciju, rekreaciju, a tu je i mali dnevni boravak i pristupačno kupatilo.

    - Preko Ministarstva smo projektom dobili centralno grejanje i priključak za gas. Sam objekat je praktično finansiran iz mojih sredstava. Nadam se da ćemo uskoro potpisati ugovor za prostor na Vašarištu koji smo dobili od opštine i pristupiti njegovoj adaptaciji – ističe Slavka Popić.

Udruženje''Biser'' u dvorištu nove kuće ima plastenik i razvija proizvodnju zdrave hrane, a tim povodom je kod Nacionalne službe za zapošljavanje pokrenuta obuka namenjena osobama sa invaliditetom koje su za to sposobne.

Na svečanom otvaranju renovirane kuće u Skopljanskoj ulici bio je i predsednik Skupštine opštine Srbobran Radivoj Paroški koji je za ''Radio Srbobran'' izjavio da je ''Biser'' naš dika i ponos kada je ova oblast rada u pitanju.

    - Korisnici usluga ''Bisera'' su veoma aktivni i na drugim poljima društvenog rada i pokazuju nam da mnogo toga možemo da uradimo i mi koji se žalimo da nam je teško i da imamo raznih problema. Kada ih vidimo sa kakvim žarom rade i kako žele da se uključe u zajednicu, onda ostali ne bi trebalo da imaju bilo kakvih primedbi – ocenjuje Paroški i zahvaljuje se svim ljudima koji vode ovo udruženje.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner