Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Konkurs je šansa da ''Biser'' dobije sredstva

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama ''Biser'' vode stručni i kompetentni ljudi, koji se zalažu da korisnici budu na prvom mestu i da usluga bude na nivou, poručila je zamenica pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i rodnu ravnopravnost dr Milka Budakov prilikom posete ovom udruženju, u ponedeljak, 20. marta 2017. godine.

Ona je izjavila da je došla da vidi kako su zbrinute osobe sa invaliditetom i kakva je podrška lokalne samouprave.

    - Postoji inicijativa da se ovakva udruženja osnaže i da svaka opštinska vlast, u okviru svojih mogućnosti, izdvoji određena sredstva za njihovo funkcionisanje kako bi korisnici spram svojih potreba dobili kompletnu uslugu – govori zamenica pokrajinskog sekretara.

Kako kaže dr Budakov, njen sekretarijat sadrži četiri sektora koji se odnosi na socijalnu zaštitu i tu se nadgleda rad ustanova, a uskoro predstoji i reorganizacija gde će se pratiti savremeni trendovi, zatim na demografiju gde se sufinansiraju troškovi za drugo, treće i svako naredno dete, tačnije ti roditelji dobijaju iznos od 200.000 dinara, tu je i treći sektor koji se odnosi na pitanje inkluzije Roma. Poslednji, četvrti govori o boračkim pitanjima i invalidima i u tom sektoru se uskoro očekuje izlazak konkursa za dodelu sredstava na projektima u vezi osoba sa invaliditetom.

    - To je šansa za ''Biser'' koji može da prati uslove konkursa i možda dobije sredstva za neki projekat koji je dobar – naglasila je dr Milka Budakov koja je dodala da je ovo godina socijalne zaštite i da se po njenom mišljenju ona polako podiže na nivo koji zaslužuje.

Predsednica Udruženja ''Biser'' Slavka Popić je u izjavi za naš radio rekla da je važno da se i u Pokrajini stekne utisak koliko su udruženja na lokalnom nivou bitna za rešavanje određenih pitanja.

    - U svakom slučaju, svi nivoi vlasti koji mogu da se upoznaju sa radom ovakvog jednog udruženja kao što je naše su jako bitni jer nam je pomoć i saradnja sa svima jako važna kako bi mogli da realizujemo sve naše aktivnosti koje planiramo – ocenjuje naša sagovornica.

Po njenim rečima, dobra saradnja sa lokalnom samoupravom se ogleda u tome što imaju podršku i što je vlast prepoznala ''Biser'' kao pružaoca usluge.

    - Ne trebaju samo državne institucije da to rade, već građani treba sami da se organizuju i pokušaju da nađu rešenje. Naše opredeljenje je da ne treba samo da tražimo nego da predlažemo, odnosno rešavamo probleme sa ostalima. Od prošle godine smo osnažili uslugu rane intervencije, odnosno prevencije u odnosu na invaliditet i radimo rane tretmane sa decom predškolskog i školskog uzrasta, nadamo se da će to postati stalna usluga lokalne samouprave jer potreba postoji i trudimo se da ona bude maksimalno zadovoljena – ocenjuje Slavka Popić.

Inače, ona ističe da je bitno da postoji participacija korisnika usluga iz razloga što ne možemo očekivati da se sve realizuje kroz budžet i zajednički novac.

Što se tiče posete dr Milke Budakov, predsednica udruženja ''Biser'' kaže da očekuje dobru komunikaciju, ali i da će se pokrajinska administracija i sekretarijat upoznati sa njihovim radom, odnosno da će videti šta jedno udruženje može da pruži na lokalnom nivou.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner