Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Ženski rad kod kuće se ne vrednuje

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, u Vrbasu je 9. marta 2017. godine održana tribina pod nazivom ''Položaj žena u društvu: dan posle – problemi i dostignuća''u organizaciji Zavoda za ravnopravnost polova.

Tribinu je prisustvovalo oko 100 žena i muškaraca, tu su bile članice ženskih udruženja, kao i predstavnici institucija iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

Direktorka pomenutog Zavoda Diana Milović izjavila je da je događaj sa razlogom organizovan dan posle 8. marta, sa simboličnom porukom da borba za ženska ljudska prava i dalje traje i da je to tekovina za koju se treba i vredi boriti.

    - Naša misija je da kontinuirano radimo na informisanju žena o njihovim pravima i da ih ekonomski osnažujemo i edukujemo – rekla je direktorka.

Na tribini su učestvovali i drugi predstavnici rodnih mehanizama sa pokrajinskog i lokalnog nivoa koji su prisutne informisali o mera i aktivnostima iz domena svojih nadležnosti i rodne ravnopravnosti.

Pokrajinski zaštitnik građana profesor Zoran Pavlović naglasio je da je zadatak institucija da štite građane i građanke, da utiču na razvoj socijalne pravde, na pravilan ekonomski razvoj, jednake mogućnosti, kao i na prava i veštine žena i muškaraca na dobrobit zajednice.

    - Budući da najveći broj pritužbi žena dolazi iz oblasti radnih odnosa, institucija na čijem sam čelu će pokrenuti inicijativu za promenom određenih zakonskih odredbi u sferi rada, kao što je recimo uvođenje takozvanog part-tajm radnog vremena koje bi znatno olakšalo ženama organizaciju vremena i života – ocenio je Pavlović.

Pomoćnica za demografiju i ravnopravnost polova Svetlana Selaković podsetila je na to da se danas ženski rad kod kuće još uvek ne vrednuje i smatra se podrazumevajućim.

    - Žena nakon svog osnovnog posla, kod kuće radi još dodatnih pet i po sati potpuno besplatno, dok statistika kaže da muškarci rade samo dva i po sata i to samo ako je u pitanju fizički rad na selu. Ženama je neophodna pomoć i podrška u ovom domenu, ako ih želimo više na javnim funkcijama – konstatovala je Svetlana Selaković.

Inače, prisutnima na tribini se u ime opštine domaćina, koja je bila suorganizator ovog događaja, obratila narodna poslanica i predsednica Komisije za praćenje ostvarivanja rodne ravnopravnosti opštine Vrbas, Marjana Maraš.

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner