Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Gradiće se azil za pse u Srbobranu, i zvanično ništa od akva parka

Srbobran će izdvojiti sredstva za izgradnju azila za pse lutalice koji bi trebao da bude gotov do kraja ove godine, ali on verovatno neće ispunjavati evropske standarde. Time problem sa tim životinjama neće biti rešen, ali će situacija biti mnogo bolja nego ranije, rekao je predsednik opštine Neško Čestić na skupu u prostorijama Saveza vojvođanskih  Mađara, u utorak 7. marta 2017. godine.

On je naglasio da cela Srbija ima problem sa psima lutalicama i da Srbobranu nije lako da ga sam rešava, ali da su problem takođe i udruženja za zaštitu životinja koja, kako kaže, zloupotrebljavaju tu poziciju.

    - Kada se psi sklone sa ulica, ta udruženja se bune pa govore kako životinje tamo gde su odvedeni nemaju dobre uslove – poručuje Čestić i izražava nezadovoljstvo što ogroman novac iz opštinske kase ide na ujede pasa, gde je zapravo deset odsto ljudi zaista oštećeno, a u 90 posto slučajeva to bude dogovor advokata i medicinara koji sve srede i onda praktično pljačkaju budžet.

Na pitanje prisutnih da li će nešto biti od akva parka navodi da je on potreban Srbobranu kao i svim drugim bolje naseljenim mestima, ali sa novcem kojim raspolaže opština, on nije prioritet.

    - Ja sam sam pre deset godina hteo da pravim akva park, ali mi tadašnja vlast to nije dozvolila. Mi pre svega moramo da napravimo novu fabriku vode jer pijemo bakteriološki neispravnu vodu sa česmi. Potrebno je završiti prečistač, zatim deo kanalizacije i druge infrastrukturne probleme koji su važniji od bazena – kazao je predsednik opštine.

Što se tiče obnove Zadružnog doma, Čestić je rekao da je lokalna samouprava konkurisala za sredstva kod ministarstva za kulturu i da je projekat pripremljen.

Govoreći na skupu, prvi čovek Srbobrana je ocenio da opštinska uprava ima dobru saradnju sa predstavnicima mađarske nacionalne manjine i da su uspostavljeni dobri odnosi sa katoličkom crkvom.

    - Ne možemo odmah da rešimo sve probleme, ali smo krenuli od nekih stvari i mislim da dobro radimo. Važno je da se razumemo, da čuvamo zajedništvo i mir ali vi između sebe morate imati mnogo bolju komunikaciju i treba više da razgovaramo, jer mi ćemo vam uvek izaći u susret – podvukao je Čestić i dodao da je važno podržati Aleksandra Vučića na izborima za predsednika države, da je interes Srbobrana da on pobedi i za to zatražio podršku Mađara.

Saradnja: Elvira Kovač, Neško Čestić i Aranka Bergel

Potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara i narodna poslanica Elvira Kovač, koja je takođe bila prisutna, poručuje da je njena stranka donela odluku da podrži aktuelnog premijera i da to nije samo deklarativno.

    - U okviru kampanje obilazimo naše birače i objašnjavamo im zašto je bitna saradnja Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske napredne strane. Mi smo partneri na svim nivoima i imamo potpisan koalicioni sporazum, a imamo i stratešku saradnju sa vladajućom mađarskom strankom Fides i tamošnjom vladom koja je jedan od najvećih investitora u Srbiji – kaže naša sagovornica.

Nekadašnja predsednica Foruma žena SVM se osvrnula i na koliko su pripadnice lepšeg pola aktivne u javnom životu i politici.

    - Dosta toga je urađeno, više ih je i jedini problem je izvršna vlast gde je broj žena još uvek niži. Neophodno je da konačno dobijemo novi i jasan Zakon u finansijskoj podršci porodicama sa decom jer je bez toga danas vrlo hrabro planirati porodicu u Srbiji. Isto tako, veliki je uspeh što smo doneli Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji će stupiti na snagu sredinom godine. Žrtve treba da ohrabrimo da prijave nasilje i da im olakšamo povratak u normalan život – zaključuje Elvira Kovač.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner