Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Srbobran proglašen ugroženim područjem od ptičjeg gripa

Kanal Dunav-Tisa-Dunav u Srbobranu proglašen je ugroženim područjem od ptičjeg gripa. Veterinari upozoravaju da domaću živinu treba sprečiti da dođe u dodir sa divljim pticama kako ne bi došlo do zaraze.

- Veterinarske stanice dobile su nalog od inspekcije, obilazimo domaćinstva, obaveštavamo ih, vakcinišemo protiv živinske kuge, koja to nije, ali zbog dizanja imuniteta ipak daje neku stabilnost. Domaćinstva bi trebalo da poslušaju savet da ne puštaju živinu, već da je drže zatvorenu u dvorištima. To je jedna od osnovnih mera preventive - rekao je veterinar Vojislav Blažin, dodajući da se sva živina na zaraženom području mora uništiti.

Veterinari kažu i da bolest nije opasna po ljude u ovom trenutku.

Povodom ove situacije, 31. januara 2017. godine u Srbobranu je održana sednica Štaba za vanredne situacije kojom je predsedavao predsednik opštine Neško Čestić. Ovom sastanku osim članova opštinskog štaba prisustvovali su i načelnik južnobačkog okruga Milan Novaković, kao i Dragan Cvetičanin načelnik Uprave za vanredne situacije sa svojim saradnicima. Cilj ovog sastanka bilo je postizanje višeg nivoa zaštite u spašavanju i preventivnom delovanju.

Načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković je za naš radio rekao da veterinarske inspekcije vrše opservaciju kompletnog terena opštine Srbobran.

- Zasad nemamo neke alarmantne pokazatelje, sem labudova koji su otkriveni, gde je u dve laboratorije dokazano postojanje ptičjeg gripa H5N8. Nema nikakve bojazni po zdravlje stanovništva, jer se ova vrsta ptičjeg gripa ne prenosi na ljude.

On je sa druge strane apelovao na sve one koji imaju živinu da je drže zatvorenu i da ne dolazi u kontakt sa divljim pticama, kao ni komšijska živina jedna sa drugom.

- Ako veterinari posete neko domaćinstvo, neka ljudi znaju da oni rade samo svoj posao u nameri zaštite životinja, a i samih domaćinstava. Isto tako, u slučaju da držaoci živine primete bilo kakve netipične pojave, neka odmah obaveste ordinirajućeg veterinara, odnosno bilo koji organ kako bi veterinarski inspektori mogli da izađu na lice mesta i provere da li se radi o potencijalnoj opasnosti oboljenja ptičjeg gripa.

Ministarstvo poljoprivrede je garant, u slučaju potrebe eutanazije određenog dela živine, da će šteta biti nadoknađeno u realnoj vrednosti, kao što je to bilo u Kovilju gde je isplaćen novac u iznosu od 605.000 dinara za preko 20 domaćinstava kojima je živina, nažalost, morala biti ubijena.

Novaković naglašava da su sve službe na terenu i rade svoj posao profesionalno, a da i on svakodnevno dobija izveštaje. Načelnik budno prati situaciju zajedno za predsednikom opštine Neškom Čestićem i svima iz lokalne samouprave zaduženim za taj deo posla.

Prema njegovim rečima, građani mogu biti bezbrižni, jer će inspekcija uraditi svoj posao i pokušati da zaštiti sva jata koja su na zaraženom području.

Inače, zaraženim područjem proglašena je zona oko Apatina, u Žablju je takođe objavljena epidemija ptičjeg gripa, a zabeleženi su slučajevi uginuća labudova na području Zrenjanina i u blizini Bečeja.

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner