Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Uz igru i pesmu proslavljen Sveti Sava

Kulturno umetničko društvo „Bard” organizovalo je tradicionalni celovečernji koncert povodom svoje slave, Svetog Save. Koncert pod pokroviteljstvom lokalne samouprave održan je u Hali sportova u Srbobranu, 28. januara 2017. godine. U realizaciji programa učestvovali su članovi KUD-a svih uzrasnih kategorija iz Srbobrana i Turije.

Veče je započelo izvođenjem himne Svetom Savi, koju su otpevali članovi gradskog hora „Zora” iz Srbobrana. Potom je usledilo sečenje slavskog kolača, a predsednik opštine Neško Čestić je otvorio koncert.

On je tom prilikom rekao da je počastvovan što može da se obrati na ovaj, verovatno i najveći praznik, dan Svetog Save, koji je, kako je rekao, tvorac našeg roda i identiteta i čovek koji nas je oplemenio pravoslavljem. Naglasio je on bio ličnost svoga vremena, mirotvorac, koji može biti ponosan na svoj narod, a mi ponosni što smo njegovi sledbednici. U nastavku svog govora, kazao je da su Srbi redak narod koji može reći da im je državu osnovao Božiji svetac, za razliku od nekih koje su osnovali zatvorenici, razbojnici i kriminalci. Svoje obraćanje završio je porukom: „Da živimo svi u slozi, Sveti Savo ti pomozi!”

Veče je bilo posebno, preko dva sata programa prošlo je uz osmeh, igru i pesmu. Publika nije ostala dužna, uzvratila je najvećom nagradom folklorašima, gromoglasnim aplauzima.

Nakon koncerta, Zoranka Paroški, predsednica KUD-a „Bard” koji postoji više od 30 godina i broji preko 160 članova, je u razgovoru za naš radio rekla da ipak nisu mogli da prikažu baš sve što znaju, jer za to nije bilo dovoljno vremena.

- Imamo mnogo grupa, po šest uzrasnih kategorija, hoćemo sve da ih prikažemo, a to očekuju roditelji i deca koja zaista vredno rade i zaslužuju to. Prikazali smo nove nošnje koje smo dobili na konkursu „Zajednici zajedno”, čime smo uspeli da proširimo repertoar i ubacimo veći broj dece. U jednom momentu na sceni je bilo i po 30, 40 dece, a potrebno je omogućiti toliko nošnje, da ih sve obučemo kako bi izgledali jednoliko i da se niko ne oseća zapostavljeno.

Po završetku programa, bila je, kako kaže, veoma ponosna.

- Zaista mi je bilo puno srce, jer smo uložili mnogo rada i truda, ali kada se vide sva ta deca na sceni, onda se zaboravi sve što je bilo teško i naporno, a ostaje samo ta lepota, zadovoljstvo dece i publike – izjavila je Zoranka Paroški i dodala da joj je drago što je publika uživala u koncertu koji je bio dugačak ali su se oni trudili da kako prolazi vreme odrađuju dinamičnije koreografije i time drže pažnju prisutnih.

Na kraju razgovora naglasila je da je kulturno umetničko društvo na čijem je ona čelu otvoreno za nove članove i da svako ko želi može da se informiše kada su probe, koje se održavaju u Pozorištancu u Srbobranu i školskoj hali u Turiji, i dođu u odgovarajuću starosnu grupu. 

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner