Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

U opštini Srbobran 477 porodica korisnika socijalne pomoći

U saradnji sa drugim organima lokalne samouprave Centar za socijalni rad opštine Srbobrana je spreman da pomogne onima, kojima je to potrebno u ovim zimskim danima, izjavila je za naš radio direkotora centra Biserka Veselinović.

Prostor dnevnog boravka je skromno, ali udobno opremljen, kao i prihvatna stanica koja je, čim krenu niže temperature, spremna da u svakom trenutku primi, u vandrednim okolonstima, čak i preko deset lica koja bi na raspolaganju imali topli obrok i urednu postelju – kaže direktorka Centra za socijalni rad, Biserka Veselinović.

Kako navodi, opština Srbobran nema evidentiranih klasičnih beskućnika, ali postoji nekoliko grupa odraslih muškaraca, koji vode neuredan socijalni život u nezagrejanim prostorijama i koji su skloni konzumiranju alkohola. Centar za socijalni rad ih redovno snabdeva namirnicama i ogrevom, ali postoje saznanja da oni to ne koriste na adekvatan način. Uglavnom su oslonjeni na obroke narodne kuhinje i na raspolaganju im je pomoć društva što znači da imaju mogućnost da žive mnogo drugačije, samo je potrebno da to i žele.

Po rečima direktorke Veselinović, u opštini ima 477 porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći, a u tim porodicama je oko 1.700 lica. Pored toga, značajan je broj onih koji koriste jednokratnu pomoć u zimskim mesecima, pre svega zbog energenata i lekova.

Govoreći o merama socijalne uključenosti korisnika socijalne pomoći, naglasila je da postoji nekoliko mera radne aktivacije. To su pre svega obrazovanje, kao i  profesionalno osposobljavanje marginalizovanih i teško zapošljivih grupa građana, a to su pre svega žene. Centar za socijalni rad ima sertifikat za obuku geronto domaćica, zahvaljujući kojem je deset žena završilo obuku. Pored toga je obezbeđeno i finansiranje za 30 žena koje su išle na obuku u Vrbas, odnosno Novi Sad.

Posebno je naglasila radno angažovanje 204 korisnika socijalne pomoći, koji su 2015. godine svojim potpisom na peticiju potvrdili da žele da rade na poslovima od javnog značaja u lokalnoj zajednici. Deo njih ove zime je angažovan na istovaranju i dostavljanju drva za ogrev.

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner