Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Preporuke za ponašanje ovih vrelih dana.

Pomozite sebi i drugima.

Donosimo nekoliko preporuka za ponašanje tokom ovih vrelih dana, a posebno se odnose na najugroženije, odnosno starije osobe, hronične bolesnike i bolesnike od kardiovaskularnih bolesti, i naravno decu.

Preporučljivo je apsolutno izbegavanje direktno izlaganje suncu između 10 i 17 časova, a u slučaju izlaska važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom, a oči zaštiti sunčanim naočarima.

Jako je važno da redovno unositi odgovarajuću količinu vode, i to do 2,5 litre, a apsolutno izbegavati gazirana pića i alkohol. U hrani je bitno izbegavati masna, pržena, začinjena i teška jela te jesti kuvano povrće, voće, salate i ribu.

Tekućinu je posebno bitno nadoknađivati laganim varivima, supama i čajevima.

U  slučaju glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije obvezatno treba konsultovati izabranog lekara ili najbližu hitnu medicinsku pomoć.

Hronični bolesnici moraju redovno uzimati propisane lekove i preparate, a kardiovaskularni bolesnici treba da regulišu i kontrolišu krvni pritisak. Bolesnici oboleli od šećerne bolesti obvezatno treba da regulišu šećer u krvi.

Pozivamo naše sugrađane da ovih vrelih dana učestalije kontaktiraju sa osobama za koje znaju da bi mogle zatrebati pomoć jer im to može spasiti život.

Više na ovu temu možete saznati OVDE.

 

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner