Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Deca u školskoj akciji sakupila preko osam tona kartona i papira

Završni dan treće akcije ''Papirko'' koju je organizovala Osnovna škola ''Jovan Jovanović Zmaj'' u okviru koje su deca prikupljala staru hartiju i karton održan je u subotu, 14. oktobra 2017. godine. Tom prilikom sakupljeno je preko osam tona papira, a najviše materijala sakupili su učenici VI 3 (1.740 kg), odnosno IV 3 (746 kg) ove škole.

Papiri i kartoni koji su doneti u dvorište pomenute obrazovne ustanove mereni su digitalnom vagom, a učenici su sve što su prikupili prodali firmi ''Tehnopapir''. Njeni predstavnici su kamionima došli po sakupljeni materijal i naravno platili za njega. Inače, da bi zaposleni u ovoj firmi izašli na teren, potrebno je da se skupi najmanje 500 kilograma sekundarnih sirovina, poput pet ambalaže, limenki, najlona, ili kao u ovom slučaju, papira i kartona.

Glavna organizatorka ove zanimljive akcije koja traje od 2015. godine, nastavnica biologije Adriana Vereš za'' Radio Srbobran'' kaže da je najbitnije da su aktivirali decu i da prikupljena količina nije toliko bitna.

    - Održavanje ovakvog događaja zahteva određeno vreme i trud, ali kad imam pravi tim oko sebe i ljude koji žele da rade, onda zaista ništa nije teško organizovati. Možda ćemo imati i sakupaljanje pet boca, a u holu naše škole se sakupljaju čepovi u okviru akcije ''Čepom do osmeha'' gde je cilj da se pomogne deci sa invaliditetom – poručuje naša sagovornica.

Kako kaže, novac koji se zaradi na akciji ''Papirko'' služi za kupovinu nastavnih sredstava.

    - Uglavnom smo opremali kabinet za biologiju, međutim prošle godine smo izdvojili sredstva za kupovinu knjiga namenjenih školskoj biblioteci. Određenu količinu novca smo ostavili kako bi mogli da za sledeće ovakve akcije kupimo slatkiše i osveženje, a u velikoj meri smo od tih para finansirali i naš Festival nauke – ističe Adriana Vereš i uz zahvalnost svima koji su pomogli, dodaje da su lane zaradili gotovo 45.000 dinara.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner