Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Obeleženo 73 godine od oslobođenja Srbobrana: Odata počast slavnim precima

Delegacija opštine Srbobran, predstavnici SUBNOR-a iz više mesta, lokalno Udruženje ratnih vojnih invalida, poštovaoci i potomci učesnika narodnooslobodilačkih ratova, učenici osnovnih škola i ostali građani su polaganjem venaca i svojim prisustvom na ceremoniji u parku obeležili 19. oktobar, odnosno 73 godine od dana kada je Srbobran oslobođen od fašističkih okupatora.

Dan oslobođenja slavi se i kao Dan opštine u znak sećanja na 19. oktobar kada su u Drugom svetskom ratu posle tri godine ratnih strahota is pravca Starog Bečeja u ranim jutarnjim časovima borci iz 2. šajkaškog odreda u sadejstvu sa Crvenoarmejcima iz 31. gardijske brigade upali u Srbobran i posle žestoke bitke oslobodili njegov severni deo, a južno od Velikog bačkog kanala oslobodili Vašarište. Do Turije i Nadalja sloboda je stigla tri dana kasnije, 22. oktobra. Ratnim dejstvima komandovao je maršal Fjodor Ivanovič Tolbuhin u saradnji sa sa partizanskim komandantima Kostom Nađem i Pekom Dapčevićem.

Nakon himne ''Bože pravde'' koju je izveo hor Osnovne škole ''Vuk Karadžić'' i recitala pesme Desanke Maksimović ''Tražim pomilovanje'' koje su izvele učenice pomenute osmoletke Ivana Pavlić, Justina Šarčev i Katarina Trifunović mnogobrojnim okupljenima obratio se predsednik opštine Radivoj Paroški.

    - Na ovaj dan sa ponosom slavimo našu bogatu istoriju, vekovnu kulturu, tradiciju, patriotska pregnuća oslobodilačkih ratova, nacionalnih revolucija, a posebno domete slavne antifašističke tekovine i borbe za slobodu. Srbobran je 19. oktobra osetio ukus slobode. U kući Kaćanskih čuvene vojskovođe Tolbuhin, Kosta Nađ i Peko Dapčević pripremali planove za odvijanje daljih vojnih operacija i slamanje fašizma. Bogata istorija našeg mesta sticajem raznih okolnosti činila je oktobar često burnim i sudbonosnim za njegove građane. Tako je bilo i 1918. godine kada je prethodnica oslobodilačke srpske vojske umarširala u Srbobran, a Tako je bilo i 19. oktobra 1944. godine kada je Srbobran dočekao svoje oslobodioce – naglasio je prvi čovek opštine.

Kako je rekao u nastavku, pominje ove istorijske činjenice jer su značajno doprinele da slavimo ovaj istorijski praznik ispunjen osećanjem odgovornosti prema precima, sadašnjim generacijama i potomcima.

    - Ono što smo naučili od predaka je da ništa ne počinje i ne završava se sa nama, a mi učimo naše potomke najiskrenijim stvaralačkim primerom učvršćivanja putanje trajanja čovekoljublja, poštenja, čestitosti i istine. Mi smo deca ljudi koji su branili pravo da žive u slobodnom svetu i upravo zbog toga smo obavezni da negujemo i iznova obnavljamo sećanje i istinu na taj strašni rat, pogotovo danas kada se rađaju pokušaji falsifikovanja istorije, da se zamaskira i izopači ono što se stvarno desilo. Da se osvajači prikažu kao spasioci, a oslobodioci skoro kao okupatori – poručio je Radivoj Paroški.

Prema njegovim rečima, pristajanje na gubitak pamćenja je pogubno ne samo za prošlost i žrtve koje su date, nego više za budućnost koja neće biti u stanju da prepozna ono što joj se sprema.

    - Dan opštine je praznik koji objedinjuje sve borbene pokliče za slobodu i sve žrtve koje su date da bi se ona osvojila. To je istovremeno odavanje počasti svim našim slavnim precima koji su boreći se za slobodu i dostojanstven život u mračnim i teškim vremenima u Velikom ratu, nacionalnim revolucijama i čuvanjem šajkaške granice ostavili trag u sećanju naroda. Utemeljili su slavnu prošlost, a današnji praznik pruža priliku da se setimo svih i odamo počast znanim i neznanim junacima koji su dali sve, pa i svoje živote za slobodu, pravdu i istinu, a nama nadu i mogućnost da živimo u slobodi – podvukao je on i dodao da smo svi ponosni na njih i zbog toga ih pominjemo i pominjaćemo ih uvek sa posebnim pijetetom.

Paroški je istakao da je to naša obaveza, moralni čin i mali napor spram patnje i bola, detinjeg i majčinskog plača, svesne junačke žrtve i nevinog stradanja.

    - Slobodarski duh je uvek bio prisutan kod Srbobranaca, Turinaca i Nadaljčana. U prošlosti je to puno puta pokazivano uz ne male žrtve, ali dobro je što danas ne moramo da otimamo slobodu, ne moramo da podižemo razrušeno i što možemo da gradimo život bez straha, sa nadom u bolje, lepše i pravednije sutra. Gledamo unazad u prošlost, poštujući sve što su za nas učinili naši preci, ali oni od nas traže da budemo zagledani u budućnost. To od nas još više traže naša deca. Neka nam je srećan praznik, Dan opštine Srbobran i neka ga uvek proslavljamo u miru i slobodi – završio je sa jasnom porukom prvi čovek lokalne samouprave.

Ispred lokalnog SUBNOR-a govorio je Đula Bunford, učesnik ratova devedesetih, oficir i kapetan prve klase, koji je bio na prvoj liniji sa Srbobrancima, čovek koji je spasao oko 250 njihovih života i nosilac mnogih odlikovanja i medalja koji je svima čestitao Dan oslobođenja.

    - Gledajući učenike, naš mladi naraštaj koji će nadam se jednog dana nastaviti sa obeležavanjem datuma iz bogate ratne istorije, setio sam se naslova zbirke pesama jednog poginulog borca iz Srbobrana – ''Da se ne zaboravi''. Nikada, ali nikada se ne sme zaboraviti da su mnogi naši sunarodnici dali za slobodu ono što je svima nama najmilije – svoje živote. Dok je nažalost značajan broj onih koji postadoše invalidi. Mnogi su uzeli oružje u ruke i vodili neravnopravnu borbu sa do zuba naoružanim neprijateljima, ali su i mnogi nedužni stanovnici postali žrtve svirepih, zverskih represija, mučenja, odvođenja u zloglasne logore, streljanja, vešanja ili mrcvarenja do smrti – kazao je Bunford.

On je podsetivši na tok događaja tog sudbonosnog 19. oktobra 1944. godine rekao i da se sećamo i odajemo dužno poštovanje svim borcima, ali i spomenuo herojsku borbu svoje generacije u ratnim dejstvima devedesetih godina.

    - Borci su tada pokazali da su ponosni naslednici svojih predaka. Mnogi od njih su poginuli, bili ranjeni i mučeni, a kao i u ranijim ratovima, nažalost i ovde je bilo puno stradalih nedužnih civila. Danas se sećamo svih stradalih i klanjamo se njihovim senima sa rečima – ''Da se ne zaboravi''. Neka im je večna slava i hvala – zaključio je Đula Bunford i pozvao sve da minutom ćutanja odaju poštu poginulima.

Hor je za kraj otpevao rodoljubivu pesmu ''Tamo daleko'', a delegacije su potom položile vence na spomenik i grob stradalom gardijskom redovu Crvene armije Borisu Mihajloviču Korotkovu koji je poginuo u borbi za Srbobran.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner