Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Prvi dan podele besplatnog semena pšenice, vrednost donacije preko dva miliona dinara

Podela besplatnog semena pšenice koje je lokalna samouprava delila u okviru pomoći malim poljoprivrednicima započela je danas, 18. oktobra u Srbobranu, a za sutra je najavljenja podela, pored Srbobrana, i u Turiji i Nadalju.

Količina semena koja se besplatno dodeljivala iznosila je do 600 kilograma po registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, a pravo na dodelu, mogli su da ostvare vlasnici poljoprivrednog gazdinstva koji imaju prebivalište, kao i registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji opštine Srbobran.

Član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Relja Kurjački kaže da je ovo samo jedna od mera pomoći, a da se od proleća očekuje podela semena još nekih kultura.

    - Gledaćemo da stvorimo uslove kako bi naši zemljoradnici sa što manje troškova ušli u prolećnu setvu. Nadamo se još nekim donacijama od strane Pokrajine i Republike jer je naš budžet ograničen i ne možemo izvući svu štetu prouzrokovanu sušom. Štetu u toj razmeri ne bi bilo dovoljno namiriti čak i kad bismo preusmerili ceo budžet namenjen poljoprivredi. U tom smislu ćemo pokušati da pomognemo prvenstveno ovakvim merama i stvorićemo neke uslove na licitaciji, da recimo zakup za sledeću godinu bude nešto jeftiniji – navodi Kurjački.

Lokalna samouprava se vodi parolom ''Sejmo domaće'', pa je tako deljena novosadska sorta ''Zvezdana''.

    - To je standardna  i proverena sorta. Rokovi za setvu su još uvek optimalni, može da se seje još narednih sedam dana. Inače, prilikom prijave poljoprivrednici su morali da nam ostave brojeve parcela gde će sejati, tako da će poljočuvarska služba tokom jeseni i proleća proveriti da li su te površine zaista zasejane. Samo iz razloga da ne dođe do nekih malverzacija, trgovine semenom i slično – ističe ovaj član Opštinskog veća.

Prvi čovek lokalne samouprave Radivoj Paroški kaže da Srbobran spada u red onih opština gde je suša učinila najveću štetu poljoprivrednicima, pa zbog vlast želi da na neki način pomogne.

    - Moram da kažem da smo ovo seme obezbedili putem donacije, a količina semenske pšenice je 82.000 kilograma. Više od 150 naših paora se prijavilo u ovoj akciji. Jako smo zadovoljni jer i na ovakav način možemo da pomognemo našim poljoprivrednicima – podvlači Paroški.

Prema njegovim rečima, vrednost ove donacije je 2.200.000 dinara, a organizacija je tako napravljena da poljoprivrednici nemaju mnogo problema i ne gube vreme u preuzimanju semenske pšenice.

    - Ljudi su obavešteni da dođu u vreme u kome mogu da je dobiju i nadam se da će ovo brzo biti urađeno. Količina semenske pšenice je bila ograničena, pa iako je interesovanje bilo daleko veće, nismo mogli da obezbedimo više. Razmatramo i druge mere pomoći i vrlo brzo ćemo izaći u javnost i sa tim – jasan je predsednik opštine.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner