Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Čuvena ''Petrovdanska trka'' u nedelju, Srbobran po prvi put domaćin prestižnog srpskog kasačkog derbija

Tradicionalna, 13. po redu ''Petrovdanska trka'' održaće se na hipodromu u Srbobranu u nedelju, 9. jula 2017. godine sa početkom u 15 časova.

Ona se svrstava u jednu od najznačajnijih trka i po njoj je konjički klub ''Vranac'' prepoznatljiv u celoj državi i regionu i praktično je njegov zaštitni znak. Kao i uvek, startovaće oko 100 grla, a obezbeđen je i nagradni fond od 750.000 dinara. Cena ulaznice za posetioce iznosiće 200 dinara.

Predsednik ''Vranca'' Željko Vujanović je prilikom gostovanja na našem radiju istakao još jednu važnu činjenicu na koju je veoma ponosan. Naime, Srbobran će po prvi put u istoriji biti domaćin najveće trke u konjičkom sportu – srpskog kasačkog derbija, koji postoji već 90 godina. Kako kaže, malo je gradova u bivšoj državi koji su imali čast da organizuju najznačajniju trku u životu jednog sportskog grla.

    - Ona se trči jednom u životu, a trči ga generacija stara četiri godine. Tada i nikada više. Zbog toga je najinteresantnija, ne samo u Srbiji, već u celom svetu i ima taj lep naziv – trka života. Ona se sastoji iz tri trčanja. Prvo ide probni derbi koji je na programu 9. jula, baš na dan Petrovdanske trke. To je samo uvertira i najava one glavne koja će isto biti u Srbobranu, 19. avgusta. Potom u oktobru sledi revanš derbi kao završnica i provera održanosti forme tih grla konja koji su učestvovali – objašnjava Vujanović.

Prema njegovim rečima, derbi u staroj Jugoslaviji organizovali su centri kao što su Beograd, Zagreb, Ljubljana, dva puta Subotica i jednom Sombor, a Srbobran je sada našao tu mesto.

    - To je za nas u klubu izuzetno veliko zadovoljstvo, obaveza i odgovornost da dobro organizujemo taj trkački dan. Ali siguran sam da nema bojazni da ćemo u najlepšem svetlu predstaviti Srbobran i naš hipodrom. Inače je velika gužva za ovom trkom, u odnosu na prethodni period. U prvoj najavi već imamo 18 grla koja žele da učestvuju, a mesta ima samo za 12. Postoji mogućnost kvalifikacija i velike borbe samo da bi učestvovali u toj čuvenoj trci – navodi naš sagovornik.

Nagrada iznosi 600.000 dinara, i ta jedna trka nosi najveći novac u toku godine, uopšte u toku života jednog sportskog grla.

Inače, ove godine konjički klub ''Vranac'' obeležava 70 godina postojanja. I baš u toj godini dobio je organizaciju ovako velike trke kao što je srpski kasački derbi. Broj članova kreće se oko broj 80.

    - Pola njih su iz naše opštine, a pola su oni koji su prepoznali kvalitet i dobar odnos u našem klubu. Tu su ljudi iz Subotice, Sombora, Beograda i okolnih mesta. Ukupno 25 sportskih grla ima u samom Srbobranu, a oko dvadeset je aktivno u trkama širom Srbije i donose rezultate našem klubu – podvlači Željko Vujanović.

Trka ''Nagrada Orošhaze'', čiji je istoimeni mađarski klub pobratim ''Vranca'', i ove godine je na programu u oktobru kada će doći i gosti iz susedne zemlje.

Vujanović još naglašava da dokle god je on na čelu kluba, hipodrom će biti dostupan svima i neće naplaćivati usluge domaćinstva, što je već dokazao, jer su se na njemu organizovali koncerti, moto skupovi, takmičenja u kuvanju kotlića i druge manifestacije. Jedini uslov je da se hipodrom vrati u stanju kakvom je zatečen i do sada je uvek bilo tako.

   - Klub održava hipodrom, to je jedna zelena oaza, i posebno me raduje kada u večernjim satima vidim desetine zaljubljenika u atletiku, rekreativce i sve ostale koji ga posećuju – završava Željko Vujanović.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner