Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Srbobranac Arpad Pulai dobitnik vojvođanske nagrade za umetnost

Umetnik Arpad Pulai iz Srbobrana sa prebivalištem u Beogradu, dobitnik je nagrade za umetnost ''Nađapati Kukac Peter'' koja će mu biti dodeljena u petak. 15. septembra 2017. godine u okviru ''Dana Bačke Topole''.

Ona se dodeljuje umetnicima iz Vojvodine ili onima koji imaju neke veze sa njom, a dobijali su je mnogi cenjeni slikari i vajari. Sada se prvi put desilo da je dobije neko ko se bavi dizajnom tekstila.

Članovi komisije Olga Kovačev Ninkov, Atila Černik i Eva Naraj, koji godinama prate Arpadov rad, odlučili su se da Pulai bude nosilac ovog priznanja jer su ih njegova dela uverila da klasičan materijal i vuna daju mnoštvo mogućnosti. Po njima, iako je mlad iza njega je bogato stvaralaštvo, a njegova dela su vredna pažnje.

Arpad Pulai rođen je u Vrbasu 1986. godine, a 2012. je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna na odseku dizajn tekstila. Za njega se vezuje osnivanje udruženja za negovanje tradicije ''Čunak'' iz Srbobrana, koje je za svoj cilj postavilo očuvanje tradicionalnih tehnika tekstila.

Predavao je u srednjoj školi za dizajn ''Bogdan Šuput'' u Novom Sadu, a 2015. godine postao je stručni saradnik Fakulteta primenjenih umetnosti na katedri za tekstil. Učestvovao je na brojnim umetničkim projektima u zemlji i inostranstvu.

Prilikom primanja nagrade ''Peter Nađapati Kukac'' koja se sa prekidima dodeljuje preko 40 godina, u izložbenoj sali Doma kulture u Bačkoj Topoli biće upriličena i izložba njegovih radova koja će trajati dve nedelje.

    - Nema nas mnogo koji se bavimo ovim vidom umetnosti. Ova tehnika iziskuje mnogo fizičkog rada. Potrebne su podloge velikih radnih površina, ima dosta savijanja, peglanja, valjanja, vuna se utkiva jedna u drugu. Ovo što ja radim je moderna tapiserija, a radi se termičkim šokom toplo-hladno, koristi se dosta alata i domaći sapun. Prilično je komplikovano i verovatno je zbog toga relativno malo nas koji se bavimo ovim vidom umetosti – poručio je Arpad Pulai.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner