Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Završene "Ciganske vatre", Srbobranci pobedili u izboru za mis i najbolji takmičarski par

Dvadeset i prva po redu manifestacija "Ciganske vatre" održala se u Srbobranu na Trgu republike u subotu, 26. avgusta 2017. godine u organizaciji lokalnog Udruženje građana "Rom", dok su generalni pokrovitelji bili opština Srbobran i pokrajinski sekretarijat za upravu, propise i nacionalne zajednice.

Kao i svake godine, birala se najlepša Romkinja gde je pobedu odnela Violeta Jovanović iz Srbobrana, kao i najbolji takmičarski par u nadigravanju ciganske čarlame, a slavili su Ružića Dimić i Siniša Novaković, takođe Srbobranci. Prisutni su bili i gosti iz Apatina, Horgoša, Sente, Tornjoša i Šajkaša, a program su obogatili "Tamburaši sa Dunava" i izložba umetničkih slika na temu romskog života u organizaciji Udruženja "Art" iz Srbobrana.

"Ciganske vatre" predstavljaju način očuvanja i negovanja tradicije Roma kroz muziku i igru, a održavaju se u centru grada kako bi svi mogli da shvate značaj ove manifestacije, uživaju u programu i bolje upoznaju romsku kulturu.

Čast da otvori 21. "Ciganske vatre" pripala je predsedniku opštine Radivoju Paroškom koji je tom prilikom istakao da je praznik svaki put kada se one organizuju.

    - Romi su sada u prilici da pokažu šta znaju, da pokažu dinamičnost pesme i igre i zbog toga je ovo nešto što će nam svima razgaliti srca. Lokalna samouprava čini sve da se Romi uključe u zajednicu, mada su oni svakako već deo naše zajednice. Mi nećemo Romima samo da pružamo pomoć, već želim da im pružimo mogućnost da zarade, da idu u škole i na fakultete, a mogu da kažem je sve više romske dece iz Srbobrana uključeno u srednjoškolski i u visokoškolski sistem. Zajednički ćemo, uz inicijativu romskih nevladinih organizacija uraditi sve što je neophodno da se oni u Srbobranu osećaju kao deo zajednice i da nema razlike među nacionalnostima. Učinićemo sve da Srbobran ostane tolerantna sredina sa zajednicama koje će živeti u slozi, radost i veselju – poručio je sa bine Paroški koji je od prvog čoveka lokalnog Udruženja likovnih umetnika Art Ištvana Fuska na poklon simbolično dobio kašiku sa motivima zlatnog klasja.

Osmočlani žiri koji je odlučivao o najlepšoj Romkinji i najboljem takmičarskom paru u nadigravanju romske čarlame činili su Ratko Rošević, Dejan Subakov, Ljubo Radojčić, Svetozar Kaćanski  i Peter Roštar.

Nakon što je zvanično proglašena za misicu ovogodišnje manifestacije devetnaestogodišnja Violeta Jovanović je za "Radio Srbobran" otkrila da se divno oseća zbog toga.

    - Inače, već sam jednom pobedila na ovom takmičenju pre pet godina, a pre nekoliko meseci sam u Apatinu osvojila nagradu za Mis šarma – ističe Violeta i dodaje da planira da i dalje učestvuje na ovakvim nadmetanjima.

Prva pratilja bila je Anica Niklić iz Srbobrana, dok je odmah iza nje, bila Elvira Marginelan iz Apatina. Nakon proglašenja najboljih štimung su davali šestočlani sastav "Tamburaši sa Dunava" koji su došli iz Silbaša.

"Ciganskim vatrama", kao i prethodnih 15 godina, prisustovala je i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović  koja je naglasila da je značajno što je Udruženje "Rom" iz Srbobrana uspelo da u Vojvodini održi jedinu ovakvu manifestaciju pored dana Roma.

    - Pokrajinska vlada radi na sveobuhvatnom poboljšanju položaja ne samo romske zajednice, nego i svih ostalih. Imamo Kancelariju za inkluziju Roma, zatim Savez za integraciju Roma, i u okviru pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova takođe postoji kancelarija koji se bavi Romima – govori Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, do sada se najviše radilo na obrazovanju, socijalnom uključivanju Roma i Romkinja, a pored obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva i stanovanja sada je uključen i segment socijale. Ona dodaje i da je važno raditi na edukaciji roditelja i podizanju svesti o važnosti obrazovanja njihove dece.

    - Veoma bitna je uloga pedagoškog asistenta budući da se on posvećuje i dodatno radi sa romskom decom u prevazilaženju gradiva. Opština Srbobran je inicirala je uvođenje romskog koordinatora koji će se baviti isključivo romskim pitanjima i biti veza između romske zajednice i lokalne samouprave – navodi pokrajinska poslanica.

Ona je objasnila i zašto je prikladnije koristiti reč Rom umesto Cigani.

    - Još 1972. godine održan je Svetski kongres Roma i tada je proglašena romska himna, zastava i ime Rom jer je Cigan pogrdan naziv i znači prljav, nedodirljiv, a reč Rom na ovom jeziku znači čovek – kaže naša sagovornica.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma na teritoriji AP Vojvodine Dušan Radul ističe da telo na čijem je čelu ima svoj statut, Upravni i Nadzorni odbor, kao i zaposlene.

    - Neposredno se bavimo obrazovanjem, zapošljavanjem, stanovanjem i zdravstvom, to su nam prioriteti. U ovoj godini smo uspeli da obezbedimo stipendije za one koji pohađaju Višu školu za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku u Vršcu i tu imamo dvadesetak studenata. Ta stipendija možda nije velika, ali im znači kao stimulans. Na teritoriji Vojvodine postoje afirmativne mere za upis dece u srednje i Više škole i na fakultet, a deca imaju mogućnost da u osnovnim školama uče svoj maternji jezik – podvlači Radul i dodaje da Kancelarija izdaje i list na romskom jeziku koji izlazi dva puta godišnje.

Predsednik Udruženja građana "Rom" iz Srbobrana Slavko Dimić priznaje da je zadovoljan samom organizacijom "Ciganskih vatri".

    - Ovo je način kako da Romi predstave svoje kulturno stvaralaštvo široj javnosti. Romska kultura je jedna od najstarijih u svetu. Dok su se druge civilizacije utapale u druge ili nestajale, mi smo se održali. Poznati svetski kompozitori su stekli slavu komponujući muziku na temu Roma i romske muzike, a muzika nas je očuvala do danas i zato joj hvala – zaključuje Dimić.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner