Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Baltik, Srednja i Južna Amerika u sred Srbobrana

Ako ste u petak, 25. avgusta bili u Srbobranu, da li vam se na trenutak učinilo da ste u nekom drugom gradu i zemlji? Možda jeste, ali niste bili u pravu. Tog dana su u okviru ''Interentno festivala'' Srbobran posetili plesači i muzičari iz Meksika, Hondurasa, Paragvaja i Letonije.

Egzotični gosti iz nama dalekih zemalja doneli su neobičnu atrakciju za sva čula. Pravo iz Subotice, gde su takođe nastupali, ovi članovi kulturno-umetničkih društava iz pomenutih država došli su u naše mesto na poziv predstavnika Doma kulture da pokažu šta znaju. A znaju mnogo, u šta su mogli da se uvere mnogobrojni prisutni tokom njihovih nastupa na bini postavljenoj na Trgu republike. Međutim, nije program počeo na tom mestu, već defileom od Osnovne škole "Vuk Karadžić". Odeveni u tradicionalne nošnje svog naroda, ovi umetnici pokreta i zvuka krenuli su tačno u 19 časova i 15 minuta na čelu sa barjaktarima koji su na čelu kolone ponosno nosili zastavu svoje otadžbine. U koloni su ih pratili njihove kolege sve sa osmehom mašući prema kamerama i fotoaparatima.

Kako su nastavljali ka Ulici Svetog Save pozdravljalo ih je sve više oduševljenih Srbobranaca, dok su meksički marijači davali ritam koji su doneli iz svog kraja. Mada, iako sa drugog kraja sveta, taj zvuk je i te kako poznat i našem podneblju. Špartali su sve do pošte kada su skrenuli na desno Karađorđevom, a potom i zatvorenom Zmaj Jovinom ulicom. Naišli su gosti na topao prijem građana, a i kako ne bi, ne viđaju se ovde svakog dana.

Polako su stizali do centralnog mesta događaja, Trga Republike, a zatim su se smestili ispred bine gde su pozirali okupljenima. Mnogi nisu odoleli da se slikaju sa Meksikancima sa sombrerosima i njihovim sunarodnicama u haljinama jarkih boja, pa sa Hondurašanima koji su možda bili i najegzotičniji, jer su izgledali poput Indijanaca, a jedan je čak imao i koplje u rukama sa kojim je pozirao prilikom fotografisanja. Ništa manje zanimljive nisu bili ni Paragvajke sa vazama na glavama, kao i gosti iz Letonije koji su prikazali svoju narodnu nošnju.

Nakon što je predsednik opštine Radivoj Paroški otvorio "Interetno festival", prvi su se na scenu popeli plesači i muzičari iz Hondurasa. Odmah su zagrejali sve prisutne prijatnim zvucima i interesantnom koreografijom kojom su uspeli da dočaraju i približe svoju tradiciju i kulturu. Sa budnom pažnojm pratio se svaki njihov pokret, a više puta su silazili sa scene kako bi se presvukli i nastavili sa drugim delovima nastupa. Eksplozija boja viđena je na Trgu republike, dok je na bini vladalo šarenilo i velika gužva. Pravi mali haos napravili su Hondurašani, haos koji je zapravo bio jedna priča između momaka i devojaka, a oduševljenje je nastalo kada se među njima pojavio mali dečak. Ovaj gost je, čini se, odmah pokupio simpatije Srbobranaca. Inače, gosti iz Srednje Amerike prodavali su i šešire, pa je svako koje je poželeo da ima suvenir sa ove večeri mogao da ga kupi po ceni od 600 dinara.

Umetnike iz Hondurasa nasledili su Paragvajci koje je na početku predstavljao duo gitarista, kao zagrevanje za ono što je bilo na redu. Plesači iz ove zemlje nisu zaostajali za prethodnicima koji su ispraćeni burnim aplauzima i povicima "Viva Honduras". Nije bilo pauze, davali su sve od sebe simpatični Paragvajci, neumorno igrajući u ritmu muzike koja je svirana uživo, što je samo davalo dodatnu draž. Posebno iznenađenje je bilo kada su dve devojke, sa već ranije pomenutim vazama na glavi, došle među publiku i tako igrale, pritom se spuštajući na beton. Potez za divljenje.

Organizatori su odlučili da publika malo odmori od zvukova sa američkog kontineta, pa su sledeći nastupali gosti sa severa Evrope, tačnije iz Letonije. Krenuli su oni su malo mirnijim tonovima, i mada su neki pomislili da će tako biti u većem delu njihovog dela programa, to se ipak nije desilo. Ritam je nešto kasnije ubrzan, pa su se i bledoliki Letonci okretali, prikazujući elegantnim potezima bogato kulturno nasleđe. Veoma zanimljivo i neobično su izgledali u trenutku kada su svi stali jedan pored drugog i u ruke uzeli nogu onoga ko se našao tik uz njih. Na kraju su iskoristili priliku da se zahvale publici, a v.d. direktora Doma kulture Branislavi Sekulić su i uručili poklon, kao znak pažnje.

Kao poslednji od četiri zemlje učesnice ovog festivala pojavili su se Meksikanci. Bez sumnje, najatraktivnije ime od svih, Meksiko je ostavljen da u stilu završi divno veče. Marijači "Los Pampers" razoružali su sve svojom izvedom čuvenih pesama iz zemlje ljute papričice i tekile. Španski jezik odjekivao je centrom grada, a kada su im se pridružili i momci sa sombrerosima na glavama i cure u živopisnim haljinama, ugođaj je bio potpun. Brzim, a opet izuzetno spretnim potezima, uvežbani mućaćosi i čikite koje su u jednom trenutku na glavi nosile i čašu gde je goreo plamen vatre, doneli su duh svoje otadžbine u Srbobran. A posle nešto više od dva sata zabave tonovi su utihnuli.

I baš kao što kaže Gicko Prasić na kraju crtaća: "To je sve narode!" Tako su se i gosti sa drugih kontinenata oprostili od okupljene publike. Pa do nekog narednog viđenja!

Foto: Tamara Gajinov i Darko Vujinović

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner