Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Kreće "Gospojina": U Novi Bečej dolaze Divlje jagode, Riblja čorba, Dženan i Aca Lukas

Ovogodišnja manifestacija Velikogospojinski dani, "Gospojina 2017" u Novom Bečeju, održaće se od četvrtka, 24. do nedelje, 27. avgusta, a organizatori garantuju dobar provod jer je za sve posetioce pripremljen izuzetno bogat sadržaj, koji će se sastojati i od nekoliko novina.

"Gospojina" nosi epitet porodične manifestacije, a Novi Bečej svake godine privuče 200.000 posetilaca.

Prvog dana. u četvrtak, 24. avgusta u 12 časova dolazi rečna flotila Vojske Srbije kako bi se sat vremena kasnije oktrila spomen bista Aleksandru Beriću, nekadašnjem poručniku bojnog broda prve klase Kraljevske mornarice i heroju aprilskog rata 1941. godine koji je poreklom iz Novog Bečeja i time mu njegov grad odaje počast. Za 20 časova zakazana je prva novina ove godine, kada se u centru grada otvara Ulica zantaskog piva koja će trajati tokom čitave manifestacije. Radi se o malim kraft pivarama, odličnog kvaliteta za sve ljubitelje ovog napitka.

Sutradan u podne se otvara, po rečima Senke Petrović, pi-ara "Gospojine 2017", jedna od najinteresantnijih i najatraktivnijih podmanifestacija, tačnije "Poljo-fest" koji će po peti put okupiti poljoprivrednike iz države i regiona i svojim programom dokazati zašto se već pozicionirao kao najveća poljoprivredna manifestacija pored "Novosadskog poljoprivrednog sajma". Ove godine će biti prisutan rekordan broj izlagača, moći će da se pogleda izložba krupne i sitne stoke, golubova, zatim veoma atraktivno takmičenje u veštini upravljanja traktorom. U sklopu "Poljo-festa" organizovaće se još jedna radionica za najmlađe, "Bio-bašta", sa velikim akcentom na zdravom životu i ishrani, gde će mališani moći da nauče osnove poljoprivrede i sađenja, a takođe svi posetioci mogu da se oprobaju u rekreativnom jahanju. Takođe u podne, po prvi put će se upriličiti "Boat show", odnosno "Brod fest"gde će biti održana izložba rečnih plovila i ribolovačke opreme.

Što se tiče daljeg programa u petak, u 15 časova otvara se "Etno-bazar", takođe prepoznatljiv deo "Gospojine". Tu će moći da se pronađe sve što jedna ženska ruka može da napravi i daleko prepoznatljive štrudle.

Čuveno pripremanje kulinarskih specijaliteta i gospojinski kotlić, tj. takmičenje u spremanju riblje čorbe će takođe biti održano, a početak kuvanja je zakazan za 17.30, kao i takmičenje za najbolju tamburašku bandu, koje počinje u 19 sati. Posle proglašenja pobednika u kuvanju riblje čorbe (21.00) i tamburaških bandi (21.30) od 22 časa nastupiće Novica Zdravković koji će održati vrlo sentimentalan koncert pod nazivom "Sećanje na Tomu", njegovog brata.

Suteradan, još jedna novina su "Road Runnersi", novobečejski bajkeri koji su spojili svoj moto-susret sa "Gospojinom". On se otvara u 10 časova, a to će biti prilika da prikažu svoje veštine u vožnji motora i motoraškim igrama. Zatim se na platou ispred Narodne biblioteke otvara "PerSu dečija ulica" (15.00), a u njenom dvorištu čuvena "PerSu Avlija zabavlija" (17.00) za najmlađe posetioce, pune igara, animatora i predstava.

Slede tri koncerta u znaku rokenrola. Od 20 sati su na bini gosti iz Mađarske, bend Mobilmania, zatim od 21.30 sviraju Divlje jagode, a subotnji program zatvara čuvena Riblja čorba (početak zakazan za 23 časa) koja će doći u sklopu obeležavanja 40 godina postojanja. 

Program se nastavlja u nedelju, a tog dana u 13 časova je čuvena 24. revija paradnih zaprega, defile i takmičenje. Za 18 sati zakazana je litija ispred Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, da bi potom u 20 sati počela najveća žurka, tačnije koncert Dženana Lončarevića. Dva sata kasnije pevaće  Aca Lukas, a Velikogospojinski dani se završavaju tradicionalnim vatrometom u ponoć.

Prema rečima organizatora, svi programi su besplatni, dok je parking je obezbeđen na ulazu u grad i naplaćivaće se u subotu i nedelju između 15 i 23 časa.

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner