Upozorenje
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

U Domu kulture otvorena 11. međunarodna izložba ''Art Kvadrat 05''

Jedanaesta putujuća međunarodna izložba ''Art Kvadrat 05'' otvorena je u Galeriji Doma kulture u Srbobranu, u četvrtak 8. juna 2017. godine.

Specifičnost ove izložbe, koja će trajati do nedelje, 18. juna, jeste što na putovanju kroz dvadeset gradova Srbije publika ima mogućnost da glasa za najbolji rad. Najviše osvojenih glasova na kraju godine jednom umetniku donosi naslov pobednika i otvara prostor za samostalno izlaganje u prostorijama ''Art Centra Beograd'', inače organizatora ove izložbe koju u proseku vidi između 8.000 i 12.000 posetilaca.

Na otvaranju je ispred Doma kulture govorila Božana Stojković koje je naglasila da ima više razloga zbog čega se održava tradicionalno prijateljstvo i saradnja sa beogradskim ''Art Centrom''.

    - Prvenstveno jer smo u prilici da na jednom mestu vidimo 55 radova različitih tehnika. Ova izložba je interaktivna, jer omogućava svim umetnicima iz opština gde se održava ova izložba da se prijave za konkurs za ''Mali format'' gde prolaze jednu veoma strogu i stručnu selekciju i samim tim dobijamo kvalitetnu izložbu koja putuje po celoj Srbiji. Ona je međunarodna jer imamo umetnike iz drugih zemalja. Ja sam ponosna što ove godine imamo četiri umetnika iz naše opštine koji su deo ove izložbe. Tu su Lea Pavlović, Milena Stojković, Vladimir Cucić i najmlađi Aleksa Mavrenski – naglašava Božana Stojković i dodaje da se svake godine taj broj srbobranskih umetnika povećava.

Prema njenim rečima, Dom kulture ima izuzetnu saradnju sa ''Art centrom'' iz Beograda, a umetnici iz Udruženja likovnih umetnika ''Art'' iz Srbobrana su imali izložbe u centru prestonice.

Akademski slikar Svetozar Kaćanski, poznatiji kao Batuka ocenio je da je mali format vrlo zanimljiv, ali i cela postavka izložbe.

    - Motivi su vrlo različiti, počev od realizma do apstrakcije, pa do umetničke fotografije i skulpture, a prisutne su i različite tehnike što daje draž ovoj izložbi. Slika se ne predstavlja, ona predstavlja, a ako ona nema šta da kaže, zalud je govor umetnika – istakao je ovaj profesor likovnog vaspitanja u penziji.

Direktor ''Art centra'' iz Beograda Darko Čonkić je potvrdio da postoji izuzetna saradnja sa srbobranskim Domom kulture, ali je dao i zanimljivu zapažanje.

    - Najlepše žene, posebno u američkim filmovima su malene. Ako je neko visok dva metra, pa ima grešku, ona je velika, a ako ima metar 50 i nešto, ona je mala pa se na maloj ženi i ne vidi. Slična je situacija i ovde. Uživam kad vidim koliko su umetnici fantastični, kad pogledam šta sve može da stane na mali format i koje su to ideje. Svaka od ovih 55 slika ima svoju priču i to je žiri video – podvlači Čonkić i dodaje da je prošle godine pobedila devojčica od 10 godina koja je osvojila preko 100 glasova posetilaca izložbe ''Art Kvadrat''.

Foto: Tamara Gajinov i Darko Vujinović

Darko Vujinović

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner