Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Opštini od Pokrajine 3,5 miliona dinara za uređenje kanalske mreže

Sreda, 14. jun 2017.

Predsednicima 40 lokalnih samouprava u Vojvodini koje su ostvarile pravo na bespovratna sredstva u okviru konkursa namenjenog uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, među kojima se nalazio i prvi čovek opštine Srbobran Neško Čestić, uručeni su ugovori, a prema istom našoj opštini je pripalo 3,5 miliona dinara, ali je predviđena i obaveza da u istu namenu lokalna vlast uloži skoro istu sumu, što će dakle ukupno iznositi oko sedam miliona dinara.

Ukupna vrednost ove investicije, koja je planirana programom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za tekuću godinu, iznosi 920 miliona dinara.

Potpredsednik Pokrajinske Vlade Đorđe Milićević je povodom značaja mera za unapređenje poljoprivrede i razvoj sela u Vojvodini rekao da je reč o jednoj od najznačajnijih konkursnih linija resornog sekretarijata, kao i cele Vlade, i po obimi i po suštini.

    - Dva su direktna benefita od ovog posla. Jedan je opšti, ekonomski, jer se radi o investiciji od preko 900 miliona dinara koja će biti usmerena u privredu Pokrajine. Sa druge strane, reč je o održavanju veoma važnog i izuzetno vrednog hidromeliorativnog sistema od preko 20.000 kilometara kanalske mreže - ukazao je Milićević.

Prema njegovim rečima, na ovaj način se postižu se dva važna cilja. Prvi cilj se ogleda u podsticaju  intenzivnije poljoprivredne proizvodnje kao strateške grane, ne samo u Vojvodini već u celoj Srbiji. Drugi važan  cilj, koji će biti postignut redovnim održavanjem kanalske mreže, jeste smanjivanje štetnih posledica od velikih poplava, koje ugrožavaju i privredu i stanovništvo.  

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević  je istakao da je  reč je o projektu koji zahteva kontinuirani pristup.

    - Nova Pokrajinska vlada od juna  prošle godine jedan od akcenata  stavila je na vodoprivredu i novi rebalans budžeta  upravo govori tome u prilog kroz sredstva izdvojena u ove namene - naglasio je Radojević.

On je naveo da su današnja ulaganja od 920 miliona dinara za uređenje kanalske mreže, zajednička investicija, u kojoj je Sekretarijat učestvovao sa 480 miliona dinara, a učešće lokalnih samouprava iznosi 440 miliona dinara.

Kako kaže, ovako će se zajedničkim sredstvima obezbediti dodatne finansije vodoprivredi Vojvodine, ali i raditi na uređenju crpnih stanica, ispusta, ustava i propusta, odnosno na sveukupnom uređenju  svih vodoprivrednih objekata u okviru kanalske mreže.

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner