Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Evropska nedelja mobilnosti u Srbobranu biće prepuna aktivnosti

Evropska nedelja mobilnosti će se po drugi put održati u opštini Srbobran, od subote 16. do petka 22. septembra 2017. godine, a moto je ''Čista, zajednička i pametna mobilnost''. Predviđen je niz aktivnosti koji će pokrivati različite uzraste, od predškolskog pa sve do najstarijih građana.

Kako kaže službenica Kancelarije za ekonomski razvoj (KLER) Nataša Zekić ovaj moto pre svega promoviše vožnju bicikla umesto automobila koji su veliki zagađivači.

     - Želimo da okupimo što veći broj građana i da nam se priključe u ovoj aktivnosti koja ističe zdrav način života i zaštitu životne sredine – poručuje naša sagovornica za ''Radio Srbobran''.

Prvog dana Evropske nedelje mobilarnosti, u subotu 16. septembra od 10 časova na Trgu republike igraće se turnir u odbojci, a moći će da učestvuju deca uzrasta od sedam do 15 godina.

    - Turnir će biti i za dečake i za devojčice, s tim da će one biti raspoređene u pet kategorija, a dečaci u tri. Bitno je naglasiti da će na ovom turniru će učestvovati deca iz cele Vojvodine – govori Zekićeva.

Dan kasnije, za nedelju 17. septembar zakazana je vožnja biciklima od Srbobrana do parka prirode Beljanska bara.

    - Prošli put je takođe postojala ova aktivnost i bila je izuzetno posećena. Čuli smo pozitivne komentare pa smo smatrali da ovo treba da organizujemo i sada. Želeli bismo da sa nama ovaj put bude još više građana. Skup će biti u parku ispred zgrade Opštine u nedelju u 15 časova i 30 minuta. Kada stignemo do Beljanske bare biće organizovan Bazar zdravlja od strane Udruženja ''Plavi krug'', a lokalna samouprava i mi iz KLER-a kao organizatori zajedno sa preduzećem ''Vode Vojvodine'' spremamo iznenađenje za sve koji budu na tom mestu – ne želi naša sagovornica da kaže o čemu se radi.

Međutim, zbog vremenskih uslova vožnja do Beljanske bare koja je zakazana za 17. septembar je odložena, a kako su nam javili organizatori iz KLER-a vožnja bicikala će se održati sledeće nedelje, 24. septembra u isto vreme na istom mestu.

Na Trgu republike u Srbobranu 18. septembra od  10 časova predviđeno je javno vežbanje dece predškolskog uzrasta.

    - Tada vaspitačice dovode decu, a oni će se na Trgu uz muziku i koreografa igrati i družiti. Prošle godine su se odazvali svi vrtići, verujem da će i ove godine biti tako – navodi Nataša Zekić, inače master inženjer zaštite životne sredine.

Poziv građanima - Nataša Zekić

Za sredu, 20. septembar od 10 časova u Osnovnoj školi ''Vuk Karadžić'' planirana je izložba dečijih crteža na temu ''Moje mesto bez automobila'', kao i izbor najboljih radova.

    - Najbitnije je da mališani nacrtaju kako se biciklima voze sa svojom porodicom ili drugarima i kako vide čistiji i lepši Srbobran. Za đake od prvog do četvrtog razreda će biti organizovan likovni konkurs, a mi iz KLER-a ćemo birati najbolje radove iz svakog razreda – otkriva ona.

Inače, u svakom mestu gde se održava Evropska nedelja mobilnosti princip je da u petak 22. septembra bude organizovan takozvani ''Car free day''.

    - To je zapravo dan bez automobila  i tada se u jedna ulica zatvori za saobraćaj i obezbedi kako bi građani mogli nesmetano da šetaju. Mi smo predvideli da to ovaj put bude Zmaj Jovina ulica koja će biti zatvorena u petak, od 7 do 11 časova – naglašava naša sagovornica.

Zanimljivo je da će prvog dana Evropske nedelje mobilarnosti, u subotu, 16. septembra na Trgu slobode od 12 časova, odnosno parku biti održana manifestacija ''Izađi mi na teglu'' koju takođe organizuje KLER.

    - Vlada velika zainteresovanost i već se prijavilo 15 ekipa za pravljenje ajvara. Sigurni smo da će ova manifestacija biti veoma posećena. Pozivamo sve građane da prisustvuju i vide kako to sve izgleda – podvlači ova službenica.

Prema njenim rečima, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj za naredni period planira da akciju ''Čepom do osmeha'' proširi na državne ustanove.

    - Kutije će biti postavljene u okviru Opštinske uprave, državnoj apoteci, Domu zdravlja i ambulantama, tako da svi građani mogu da ostavljaju svoje čepove i pomognu deci kojima su potrebna invalidska kolica. Molimo sve da već počnu da skupljaju čepove kako bi mogli da ih odlože na postavljeno mesto – zaključuje Nataša Zekić.

Darko Vujinović

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner