Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Kreće nova školska godina, đake čekaju novine i izmene

Pred nama je nova školska godina, a kao i skoro svaki put, ima određenih novina i izmena. Što se tiče plana i programa, za đake petog razreda informatika postaje obavezan predmet, fizičko vaspitanje menja ime u  fizičko i zdravstveno vaspitanje, dok će tehničko i informatičko obrazovanje postati tehničko i tehnologija.

Međutim, kako kaže direktorka Osnovne škole ''Jovan Jovanović Zmaj'' Erika Munjin Sokola, za učenike koji pohađaju šesti, sedmi i osmi razred informatika će i dalje biti njihov lični izbor.

    - Domaćinstvo, čuvari prirode, hor, orkestar, slikanje i crtanje su predmeti koji će ostati izborni. Međutim, petaci će za razliku od drugih, imati slobodne aktivnosti gde će recimo moći da se angažuju kroz dramsku ili recitatorsku sekciju. Predmet mađarski jezik sa elementima nacionalne kulture i dalje ostaje kao fakultativna ponuda, a deca koja ga dobrovoljno pohađaju imaju dva časa nedeljno – objašnjava Munjin Sokola.

Prema njenim rečima, škola na čijem je čelu je upisala ukupno tri odeljenja prvaka, dva na srpskom (19, odnosno 18 učenika) i jedno na mađarskom (25 učenika).

     - Ove godine ćemo imati ukupno 30 odeljenja i oko 540 đaka. Prethodne smo ih imali oko 600, a sve ih je manje jer deca odlaze u inostranstvo ili se sele u drugi grad ili školu – ističe naša sagovornica i dodaje da su im odeljenja veoma mala.

Osnovna škola ''Jovan Jovanović Zmaj'' se neće nalaziti među onim obrazovnim ustanovama koje će već sada uvesti elektronske dnevnike.

    - Nismo ušli u taj projekat, jer smatramo da nismo opremljeni i spremni za tako nešto – kaže direktorka ove osmoletke.

Isto tako, njihova deca neće nositi ni uniforme jer se roditelji nisu saglasili sa tim predlogom o kojem se mnogo pričalo u državi ove, ali i ranijih godina.

    - Jednostavno, nije bilo definisano ko i kako bi to finansirao. Te uniforme ne bi bile kao što smo mi imali pre 40 godina, ali meni je jako teško da to uvedem, jer škola nema načina da natera da ih baš svako dete nosi – poručuje Erika Munjin Sokola.

Inače, kao i svake školske godine đaci prvaci dobiće lep paket od lokalne samouprave koji će sadržati sveske, futrole, lenjire i pribor za likovno.

    - Deca koja su iz porodice koja prima socijalnu pomoć ili su treće, četvrto, peto dete u kući, dobiće besplatne udžbenike do Ministarstva prosvete – podvlači ona.

Direktorka Sokola naglašava da će već prvog dana prosvetni radnici koji su članovi sindikata štrajkovati tako što će držati časove od 30 minuta, a oni koji to nisu držaće redovnu nastavu.

     - Svake godine prvi dan ne radimo punom normom. Sada smo isto planirali da držimo četiri časa – otkriva naša sagovornica.

Tradicionalno, deca viših razreda će u školu ići u prepodne, dok će se mlađi menjati nedeljno.

    - U istoj smeni će biti prvi i četvrti, odnosno drugi i treći razred. Ali uvek na početku pravimo izuzetke, pa će prvaci i četvrtaci do 15. septembra ići poslepodne, a oni koji pohađaju drugi i treći razred će do tog datuma ići prepodne. Posle toga, ove dve grupe će se menjati nedeljno – govori direktorka ''Zmaj Jovine'' škole i dodaje još da će se sa užinom krenuti oko 10. septembra, kao i da će lokalna samouprava dotirati 50 posto cene, pa će roditelji plaćati samo polovinu potrebnog iznosa.

Darko Vujinović

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner