Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

"Ciganske vatre" goreće po 21. put

Dvadeset i prva po redu manifestacija "Ciganske vatre" održaće se u Srbobranu na Trgu republike u subotu, 26. avgusta 2017. godine sa početkom u 19 časova, organizator je lokalno Udruženje građana "Rom", a generalni pokrovitelj opština Srbobran i pokrajinski sekretarijat za upravu, propise i nacionalne zajednice.

Kao i svake godine, biraće se najlepša Romkinja i najbolji takmičarski par u nadigravanju ciganske čarlame. Najavljeni su gosti iz Apatina, Horgoša, Sente, Tornjoša i Šajkaša, a program će obogatiti "Tamburaši sa Dunava" i izložba umetničkih slika na temu romskog života u organizaciji Udruženja "Art" iz Srbobrana.

Ciganske vatre" se održavaju u centru mesta kako bi oni koji nisu Romi mogli da shvate značaj manifestacija, uživaju u programu i bolje upoznaju romsku kulturu.

    - Želimo da doprinesemo razvoju i unapređivanju položaja Roma u našem društvu. Ova manifestacija predstavlja način da se stvore pozitivni uslovi za uključivanje dece i mladih u folklornu akciju, kao jednom od načina očuvanja tradicije i običaja Roma. Ohrabruje podatak o velikoj prisutnosti većinskog dela populacije i drugih nacionalnih zajednica na "Ciganskim vatrama" to ukazuje na bogatstvo različitosti i multikulturalnosti – govori Jelica Dimić iz Udruženja "Rom" i dodaje da oni baš kao što to rade sve ostale nacionalne manjine treba da neguju svoju tradiciju, običaje i kulturu.

Inače, prijave su u toku, a broj devojaka koji žele da učestvuju na takmičenju za mis je ograničen na 15, dok takmičarskih parova može da bude najviše pet bez obzira odakle dolaze.

Naša sagovornica poručuje da je malo ovakvih romskih manifestacija i udruženja u Vojvodini i šire koji se na svoj način bave razvijanjem i negovanjem kulturne baštine Roma.

     - Pored obeležavanja 8. aprila, Svetskog dana Roma, koji se svugde praznuje, "Ciganske vatre" su jedinstvene i one se održavaju samo u Srbobranu gde se na festivalski način, na otvorenom prostoru, pred mnoštvom publike prezentuje tradicionalna kultura Roma, odnosno folklorno muzičko stvaralaštvo, tradicija i običaji. Ovogodišnja manifestacija, kao i prethodne, proteći će u nadmetanju folklornih grupa – naglašava Jelica Dimić.

Govoreći o rezultatima njihovog Udruženja ističe da od samog početka program afirmisanja Roma nije bio lak.

     - Probudili smo volju i svest po pitanju školovanja i obrazovanja romske dece. Ona treba da napreduju i upoznaju svoja prava. Samo školovan i obrazovan Rom može da otvara sva vrata. Tako može lakše da se zaposli i da stvara normalnu i zdravu porodicu – ocenjuje naša sagovornica.

Kancelarija za inkluziju Roma iz Srbobrana i Udruženje "Rom" imali su ranije više javnih tribina koji su govorili o zdravlju jer su Romi slabije odlazili u ambulantu smatrajući da su omalovažavani od strane osoblja koji rade tamo.

     - Međutim napravili smo javnu tribinu gde smo pozvali Rome i radnike koji rade u Domu zdravlja i naravno rezultat je bio pozitivan. Oni sada redovno odlaze na preglede, pogotovo na besplatne. Odnos i razgovori su mnogo pozitivniji – navodi Jelica Dimić.

Za one koji nemaju školu postoji program dokvalifikacija i prekvalifikacija, pa tako mogu doći do radnih mesta. Veoma bitna je i materijalna podrška socijalno ugroženim porodicama čija deca pohađaju osnovnu školu, a za sve one koji je nemaju i žele da zarađuju, tu su javni radovi.

     - Naše Udruženje i Kancelarija za inkluziju planiraju rad na ekonomskom osnaživanju Roma, otvaranje malih i srednjih preduzeća, kao i uspostavljanje saradnje sa domaćim i međunarodnim institucijama i fondacijama – otkriva ona.

Dimić priznaje da je veoma ponosna na rezultate koje Udruženje ima iza sebe.

     - Samo ću reći da smo 2010. godine izradili jedan vrlo važan dokument, a to lokalni akcioni plan za obrazovanje Roma koji je usvojen skupštinskom odlukom i trajao je do 2013. godine, ali on se i dalje nastavlja. To su posebno određene beneficije za decu iz ugroženih porodica da bi dali potporu da nastave dalje, da se završe osnovnu školu, da krenu i završe srednju, ali i da se da motiv za upis na fakultete – zaključuje naša sagovornica i dodaje da je cilj da bude Roma koji će u raditi institucijama, poput zdravstvenog medijatora ili romskog asistenta u osnovnim školama.

Darko Vujinović

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner