Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Prošla još jedna ''Srbobranska brazda'', najstariji takmičar imao 88 godina

Osamnaesta ''Srbobranska brazda'' održana je u subotu, 5. avgusta 2017. godine na parceli ''AD Pionir'' na novosadskom putu, tri kilometra od naseljenog mesta, na takozvanoj ''prizmi''.

Ukupno 19 poljoprivrednika nadmetalo se za titulu najboljeg orača, koji se bira upravo na ovoj manifestaciji, otvorenoj na tradicionalan način, sa jednobrazdnim plugom. Takmičari su se nadmetali u tri kategorije u oranju strništa na 25 centimetara, sa lakim i teškim traktorima po kategorijama:

- Laka ''A'' (jednobrazdni, dvobrazdni plugovi)

- Srednja ''B'' (trobrazdni klasični plugovi ili plugovi obrtači)

- Teška ''C'' (četvorobrazdni klasični plugovi, višebrazdni klasični plugovi ili plugovi obrtači)

Stručna komisija je ocenjivala pravac otvaranja i dubinu otvaranja brazde, ravnomernost dubine oranja i opšti izgled oranja, kao i izoravanje uvratina.

Prisutne je pozdravio i predsednik opštine Radivoj Paroški koji je tom prilikom istakao, govoreći o tropskim vrelinama i šteti koja je tako naneta, da se na prirodu ne može uticati, ali može na tehnologiju i na sve ono što olakšava rad poljoprivrednicima.

    - Imamo plan, već sada razmišljamo o tome kako ćemo pomoći našim paorima, povrtarima, voćarima time što ćemo udruživati sredstva sa Pokrajinom, Republikom i drugim fondovima, ali i direktno sami. Razmišljamo kako da obezbedimo sredstva da bi se bušili bunari za zalivni sistem, a vrlo brzo ćemo imati gotove planove za veliku akumulaciju koja će omogućiti navodnjavanje velike poljoprivredne površine – poručio je on i dodao da moramo učiniti sve da poljoprivreda i dalje bude osnov razvoj opštine Srbobran.

U lakoj kategoriji, gde su dominirali Srbobranci, najviše umeća prikazao je Zoltan Balzam, drugo mesto pripalo je maloletnoj Liviji Šerfezi, a treća pozicija Tiboru Hulali. U srednjoj kategoriji najbolji je bio Marko Atanasković iz Turije, drugo mesto zauzeo je njegov prezimenjak Saša, a treće Đorđe Dinjaški iz Srbobrana. U teškoj kategoriji nagrade su odneli mladi Aleksanar Belić, potom Atila Pekalić i Branko Dojnović.

Najbolji po kategorijama dobili su iznos od 20.000, drugoplasirani 15.000, a trećeplasirani su postali bogatiji za 10.000 dinara.

Inače, nagrade su dobili i nastariji, najmlađi, žena takmičar, orač sa najopremljenijim traktorom i učesnik iz najudaljenijeg mesta.

Ubedljivo najvremešniji bio je Lazar Antić, sa punih 88 godina. On je za naš radio rekao da je dolazio na svaku Srbobransku brazdu i uvek sa istim traktorom. Sa druge strane, najmlađi je bio pominjani Turinac Marko Atanasković, sa svega 16 godina. Priznanje kao jedina pripadnica lepšeg pola koja se odvažila da učestvuje na ovoj manifestaciji ponela je Livija Šerfeze (17). Ova trojka dobila je po dve večere u tri različita restorana u Srbobranu.

Najopremljeniji traktor imao je Atila Pekalić i kao rezultat toga dobio je balansiranje guma na vozilu, a Zoltan Čeh iz Bačkog Gradišta je bio takmičar iz najudaljenijeg mesta. Ni četvrtoplasirani nisu ostali bez nagrade. Naime, Institut za ratarstvo i povrtarstvo NS seme iz Novog Sads, častio ih je sa po 250 kg semenske pšenice.

Inače, Srbobransku brazdu podržali su brojni sponzori, među kojima se našao i naš radio.

Darko Vujinović

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner