onair

Sledi dečija predstava, tri filma i likovna kolonija

Sledi dečija predstava, tri filma i likovna kolonija

Programu ''Kulturnog leta'' u organizaciji srbobranskog Doma kulture...

Akademik traži nove šampione

Akademik traži nove šampione

Košarkaški klub Akademik iz Srbobrana vrši upis novih članova za...

Goran Sultanović: Moj kabare nije za ljude koji gledaju

Goran Sultanović: Moj kabare nije za ljude koji gledaju "Parove"

Kultni kabare "Ja pevam svoj bluz" našeg čuvenog glumca Gorana...

Pecaroši iz cele Srbije okupirali Veliki bački kanal

Pecaroši iz cele Srbije okupirali Veliki bački kanal

Društvo za sport i rekreaciju invalida opštine Srbobran bilo je domaćin...

Srebro oko vrata: Ivana Curaković sa juniorkama druga u Evropi

Srebro oko vrata: Ivana Curaković sa juniorkama druga u Evropi

Nisu uspele naše juniorke (do 18 godina) da slave u finalu Evropskog prvenstva u...

 • Sledi dečija predstava, tri filma i likovna kolonija

  utorak, 15 avgust 2017 13:57
 • Akademik traži nove šampione

  utorak, 15 avgust 2017 13:21
 • Goran Sultanović: Moj kabare nije za ljude koji gledaju "Parove"

  utorak, 15 avgust 2017 12:48
 • Pecaroši iz cele Srbije okupirali Veliki bački kanal

  ponedeljak, 14 avgust 2017 14:50
 • Srebro oko vrata: Ivana Curaković sa juniorkama druga u Evropi

  ponedeljak, 14 avgust 2017 13:18

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama ''Biser'' iz Srbobrana zbog restitucije i povratka objekta starim vlasnicima moralo je da potraži nove prostorije, a moguće rešenje je nađeno u prostoru nekadašnje Mesne zajednice na Vašarištu, u Proleterskoj ulici.

Predsednica ovog udruženja Slavka Popić navodi da je ''Biser'' konkurisao za dobijanje licence za dva njihova objekta, u Hajduk Veljkovoj i Skopljanskoj ulici, pa su ih tim povodom posetile i dve inspekcije.

    - Očekujemo da u narednih mesec dana dobijemo rešenje. Pretpostavljamo da prostor u Hajduk Veljkovoj neće dobiti licencu, nego da će samo biti odobreno da se nastavi sa radom u Skopljanskoj. Obzirom da je to mali prostor i da on nije ni planiran za dnevni boravak, već za stanovanje uz podršku, mi smo se našli u velikom problemu jer prostor kojim raspolažemo ne zadovoljava kriterujume koji su propisani pravilnikom i zakonom – govori Slavka Popić.

U međuvremenu, kako nam kaže, radili su na tome da  se dobije drugi prostor u opštini.

    - Uglavnom je bio slučaj da je prostor koji je bio u opštinskom korišćenju otišao u restituciju. Tako da smo na kraju dobili ovaj objekat u Proleterskoj ulici na Vašarištu. On je dobar u smislu veličine prostora, organizacije i potreba koje imamo. Ali je u dosta lošem stanju što se tiče građevinske strukture i zahteva izuzetno mnogo adaptacije, a mora biti i prilagođen osobama sa invaliditetom – konstatuje naša sagovornica.

Prema njenim rečima, oni će se truditi se da maksimalno iskoristimo sve resurse koje nudi mogućnost konkurisanja kod svih onih koji podržavaju izgradnju, odnosno adaptaciju prostora.

    - Pokušaćemo da obezbedimo sredstva, uz eventualno sufinansiranje opštine, da ovaj prostor privedemo nameni i da opštinska usluga dnevnog boravka, ranog tretmana, samostalnog života, odnosno sve ono što se tiče, kako osoba sa invaliditetom, tako i sve ostale dece na teritoriji opštine Srbobran koja imaju potrebu za dodatnom podrškom u smislu odrastanja, logopedskog, defektološkog ili psihološkog tretmana, praktično bude na jednom mestu – ističe predsednica ''Bisera''.

Dvanaesti po redu ''Eko kamp'' u organizaciji ovog Udruženja, trajao je od 24. do 28. jula u Šumici na Vašarištu, Slavka Popić poručuje da mogu da se pohvale sa velikim brojem učesnika.

    - Isto tako, sada nam se desilo da imamo decu mlađeg uzrasta i to je jako dobro. To su mališani koja nisu samo oni sa invaliditetom, nego i iz opšte populacije, koji će tako rasti zajedno sa onima koji imaju smetnje u razvoju. Mi se za to borimo, za sprečavanje diskriminacije i predrasuda – podvlači naša sagovornica i dodaje da se već posle završetka ''Eko kampa'' definiše sadržaj i prave planovi za sledeći.

Darko Vujinović

O Srbobranu pišu i

Go to top