Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

''Biser'' mora da se seli, verovatno na Vašarište

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama ''Biser'' iz Srbobrana zbog restitucije i povratka objekta starim vlasnicima moralo je da potraži nove prostorije, a moguće rešenje je nađeno u prostoru nekadašnje Mesne zajednice na Vašarištu, u Proleterskoj ulici.

Predsednica ovog udruženja Slavka Popić navodi da je ''Biser'' konkurisao za dobijanje licence za dva njihova objekta, u Hajduk Veljkovoj i Skopljanskoj ulici, pa su ih tim povodom posetile i dve inspekcije.

    - Očekujemo da u narednih mesec dana dobijemo rešenje. Pretpostavljamo da prostor u Hajduk Veljkovoj neće dobiti licencu, nego da će samo biti odobreno da se nastavi sa radom u Skopljanskoj. Obzirom da je to mali prostor i da on nije ni planiran za dnevni boravak, već za stanovanje uz podršku, mi smo se našli u velikom problemu jer prostor kojim raspolažemo ne zadovoljava kriterujume koji su propisani pravilnikom i zakonom – govori Slavka Popić.

U međuvremenu, kako nam kaže, radili su na tome da  se dobije drugi prostor u opštini.

    - Uglavnom je bio slučaj da je prostor koji je bio u opštinskom korišćenju otišao u restituciju. Tako da smo na kraju dobili ovaj objekat u Proleterskoj ulici na Vašarištu. On je dobar u smislu veličine prostora, organizacije i potreba koje imamo. Ali je u dosta lošem stanju što se tiče građevinske strukture i zahteva izuzetno mnogo adaptacije, a mora biti i prilagođen osobama sa invaliditetom – konstatuje naša sagovornica.

Prema njenim rečima, oni će se truditi se da maksimalno iskoristimo sve resurse koje nudi mogućnost konkurisanja kod svih onih koji podržavaju izgradnju, odnosno adaptaciju prostora.

    - Pokušaćemo da obezbedimo sredstva, uz eventualno sufinansiranje opštine, da ovaj prostor privedemo nameni i da opštinska usluga dnevnog boravka, ranog tretmana, samostalnog života, odnosno sve ono što se tiče, kako osoba sa invaliditetom, tako i sve ostale dece na teritoriji opštine Srbobran koja imaju potrebu za dodatnom podrškom u smislu odrastanja, logopedskog, defektološkog ili psihološkog tretmana, praktično bude na jednom mestu – ističe predsednica ''Bisera''.

Dvanaesti po redu ''Eko kamp'' u organizaciji ovog Udruženja, trajao je od 24. do 28. jula u Šumici na Vašarištu, Slavka Popić poručuje da mogu da se pohvale sa velikim brojem učesnika.

    - Isto tako, sada nam se desilo da imamo decu mlađeg uzrasta i to je jako dobro. To su mališani koja nisu samo oni sa invaliditetom, nego i iz opšte populacije, koji će tako rasti zajedno sa onima koji imaju smetnje u razvoju. Mi se za to borimo, za sprečavanje diskriminacije i predrasuda – podvlači naša sagovornica i dodaje da se već posle završetka ''Eko kampa'' definiše sadržaj i prave planovi za sledeći.

Darko Vujinović

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner