Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Centru za socijalni rad odobrena dva važna projekta

Centar za socijalni rad iz Srbobrana dobio je potvrdu od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku da su im dva projekta, koja se tiču dece iz hraniteljskih porodica i održivog razvoja socijalnih usluga, prošla i da će biti finansijski podržana.

Radoslava Kurjački iz srbobranskog Centra za socijalni rad objašnjava šta se podrazumeva pod prvopomenutim projektom. Kako kaže, veliki problem je izlazak dece iz sistema zaštite.

    - U hraniteljskim porodicama imamo 21 dete uzrasta do 17 godina i 16 mladih sa teritorije naše opštine i 22 iz drugih opština. Najčešće se zaštita završava kad oni napune 18 godina, ali može da traje dokle god imaju redovno školovanje. Problem je kada ta deca završe osnovnu školu, krenu ka srednjoj i ne snađu se u svemu tome. Potom počinje adolescencija i bunt koji se završi ispadima u ponašanju i dolazi do prekida zaštite. U tom slučaju deca su u riziku da ostanu na ulici. Veze sa porodicom porekla su najčešće prekinute – naglašava Kurjački i dodaje da Centar za socijalni rad ima mogućnost da tri, odnosno šest meseci finansijski pomaže u njihovom snalaženju, međutim, oni su često nesamostalni, nesigurni i neretko završe u popravnim domovima.

Prema njenim rečima, napravljen je projekat koji je skroman, trajaće tri meseca, a sredstva su u iznosu od 320.00 dinara.

   - Nastojali smo da psihički osnažimo i podržimo decu uzrasta do 14, 15 godina i one od 17, 18 godina kada bi već polako trebalo da završavaju srednješkolsko obrazovanje i kreću ka zanimanju i izlasku iz zaštite, ili pak da ih motivišemo da nastave školovanje, ako to žele. Naš cilj su postizanje socijalne veštine, lakše i brže uključivanje u lokalnu zajednicu i u poželjno vršnjačko okruženje, kao i biranje adekvatnog zanimanja. To ćemo pokušati kroz dve psihološke radionice, nadamo se da će se to nastaviti – poručuje naša sagovornica.

Inače, drugi deo ovog projekta je osnaživanje hraniteljske porodice ne bi li oni kroz razne veštine osposobili decu.

    - Želeli smo da povećamo senzibilitet lokalne zajednice za tu decu, jer oni će tu ostati i moramo svi voditi računa o njima – podvlači Radoslava Kurjački.

Drugi podržani projekat tiče se održivog razvoja socijalnih usluga, a direktorka Centra za socijalni rad Biserka Veselinović tim povodom govori da lokalna zajednica mora znati koliko ima i koja su lica koja imaju potrebe za uslugama.

    - Hoćemo da formiramo registre koji će dati odgovor na to pitanje. Imaćemo registar potreba starijih za uslugom nege i pomoć u kući, zatim registar potreba odraslih invalidnih lica, i uredićemo bazu podataka za decu. Sa druge strane, razvićemo modele potrebnih usluga, evidentiraćemo šta kome od navedenih lica treba. Neko od lica sa invaliditetom će možda imati potrebu za pet usluga, a licu koje ima slične probleme, će porodica možda da zadovoljni neke potrebe. Ako to nemamo, nećemo moći da kažemo lokalnoj samoupravi šta je ono što u budžetu mora da planira kao obim sredstava da bi se ove uslueg razvile – ističe Biserka Veselinović i dodaje da je potrebna dobra baza podataka, koja će biti temelj održivog razvoja socijalnih usluga.

Srbiju su u prethodne dve nedelje potresle dve tragedije ispred Centara za socijalni rad u Beogradu, a naša sagovornica uverava da oni sprovode zakonom predviđene poslove.

    - Obavljamo sve aktivnosti koje se tiču novouvedenih pravila. U opštini Srbobran imamo desetinu slučajeva kada je policija direktno, primenom mere udaljila nasilnika iz porodice, u nekoliko slučajeva je produžilu meru zabrane prilaska porodičnom domaćinstvu, odnosno žrtvi, do 30 dana. Dobra situacija je što više ne sklanjamo žrtve iz kuće, već počinilac ima zabranu prilaska – zaključuje ona.

Podsećamo, anonimnu, poverljivu i besplatnu savetodavnu uslugu za podršku koja je omogućena zahvaljujući opštini Srbobran, Ministarstvu za socijalna pitanja i lokalnom Centru za socijalni rad moguće je pozvati svakog radnog dana od 17 do 20 časova na takozvani SOS telefon: 063/1050-665.

Darko Vujinović

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner