Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Bliži se ''Srbobranska brazda'', Poljoprivredni fakultet će obavljati edukaciju

Vladimir Rankov

Osamnaesta ''Srbobranska brazda'' održaće se u subotu, 5. avgusta 2017. godine sa početkom u 9 časova na parceli ''AD Pionir'' na novosadskom putu, tri kilometra od naseljenog mesta, na takozvanoj ''prizmi''.

Odgovorni čovek ove manifestacije i diplomirani inženjer poljoprivrede Vladimir Rankov za naš radio poručuje da je iza njih 17 godina rada i usavršavanja što je potvrdila i povelja za održavanje ''Srbobranske brazde'' koju su Opština i Mesna zajednica Srbobran dobile od Udruženja novinara Srbije i departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

    - Mogu da kažem da postoji ideja da se ostale manifestacije iz naše opštine koje se tiču poljoprivrede, kao što su ''Traktorijada'' i ''Žetelački dani'' spoje u jednu celinu i budu u sklopu Petrovdanskih dana. Nadam se da ćemo to uspeti sledeće godine – otkriva Rankov i istovremeno poziva sve privredne subjekte i one koji mogu da pomognu samu manifestaciju budu njihovi dragi gosti na ''Srbobranskoj brazdi''.

Prema njegovim rečima, takmičarski deo je samo jedan deo segmenta, a sve ostalo je vezano za kontakt sa poljoprivrednim proizvođačima, semenskim i hemijskim kompanijama, kao i svim onim što veže biljnu proizvodnju u jednoj ili više godina.

    - Cilj je da se poljoprivredni proizvođači sretnu sa dobavljačima, proizvođačima semena, hemijskim kompanijama i ostalima i tom prilikom razmene svoja iskustva i mišljenja – ističe naš sagovornik.

Navodi i da će biti prisutan i niz gostiju iz ostalih opština koje okružuju Srbobran, a ove godine će verovatno predstaviti neke nove programe rada, pa će angažovati dva departmana sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada.

    - Biće moguć jedan vid edukacije i savetodavni deo programa, poput toga šta se dešava na terenu, od patogena, štetočina koje se javljaju svake godine i nešto novo što poljoprivredni proizvođači možda i ne znaju, a treba da primene na svojim parcelama da bi usev ispratio do kraja. U poslednje dve, tri godine je aktuelno podizanje višegodišnjih zasada, pa će za to biti zadužen departman za voćarstvo i vinogradarstvo, a za alternativne biljne vrste koje do sada možda nisu gajene kod nas, a koje su interesantne za neke male posede (5 do 15 hektara) zadužen je departman za ratarstvo i povrtarstvo – naglašava Vladimir Rankov.

Inače, pravo učešća imaju svi traktoristi, bez obzira na pol, starost i na to da li su zaposleni u poljoprivrednom preduzeću, zemljoradničkoj zadruzi ili su samostalni poljoprivredni proizvođači. Takmičenje će se održati u oranju strništa na 25 centimetara, sa lakim i teškim traktorima u tri kategorije.

Kotizacija za takmičenje je 1.000 dinara, a prijava je moguća odlaskom u Mesnu zajednicu Srbobran ili pozivom na broj telefona: 021/730-133 do petka, 4. avgusta.

    - Skup takmičara je kao i svake godine, u osam časova, sledi pozdravni govor organizatora, člana Opštinskog veća zaduženog za poljoprivredu Nebojše Nedeljkovića, predsednika opštine Radivoja Paroškog ili nekoga koga on odredi da pozdravi skup i nakon toga nastupa takmičarski deo – podvlači jedan od organizatora ''Srbobranske brazde''.

Obezbeđene su novčane nagrade za osvojeno prvo, drugo ili treće mesto po kategorijama. Najbolji će dobiti iznos od 20.000, drugoplasirani 15.000, a onaj koji zauzme treću poziciju biće bogatiji za 10.000 dinara. Za najmlađeg, najstarijeg, ženu učesnika kao i za najopremljeniji traktor namenjen je agregat za oranje.

Govoreći o situaciji u ataru, Rankov konstatuje da ona i nije baš tako lepa i to svi poljoprivredni proizvođači znaju.

    - Imali smo period visokih temperatura, bez padavina i sve je tu uticalo da usevi ovako izgledaju. Ako kažemo da je od početka godine do danas palo 170 litara po kvadratnom metru i da je to u odnosu na 2016. godinu deficit od 180 milimetra po kvadratnom metru, svim poljoprivrednim proizvođačima treba da bude jasno šta treba da očekuju od proizvodnje ove godine. Mogu slobodno da kažem da će prinosi biti manji 20 do 25 posto, bez obzira o kojoj biljnoj vrsti se radi, izuzev onih površina koje su u sistemu za zalivanje i koje imaju infrastrukturu na toj površini – zaključuje razgovor Vladimir Rankov.

Darko Vujinović

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner