Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Petrovdan – dan kada se Srbobranci probude

Ako vidite gomilu lepo obučenih ljudi i dece na ulicama Srbobrana, budite sigurni - stigao je još jedan Petrovdan.

Taj poseban dan u srcima svih ovdašnjih meštana, uvek ih izmami napolje. Sve živne, diše se punim plućima, mada ona obično budu ispunjena mirisom roštilja koji dopire na sve strane. Njihovo tradicionalno mesto, pored Zadružnog doma privlači masu praznih stomaka. Mada priznaćete, nije to isključivo stomak, prorade tada sva čula.

Ali da ne ostanemo samo na roštilju, nije Petrovdan samo to. Već mnogo više. Slava koja se iščekuje, uvek nam donese i živu muziku pored sokaka. Čini se da je ovaj put bilo nešto više nego ranije. Maltene, svaki lokal, kafana, kafić i restoran nije žalio novca da dovede pevača ili pevačicu da zapevaju gostima na uvce. Bilo je moguće birati gde će ko da sedne sa društvom, pa da uz piće oseti merak, pritom ponekad bacajući oko na prolaznike, šetače. Gotovo niko nije sedeo unutra, a i reklo bi se da ne bi ni mogao.

Naime, svi su stolice i stolove postavili napolje, na topao julski vazduh. Drugačije ne bi ni imalo smisla. Čuli su se hitovi, uglavnom narodne muzike, a kome se to nije svidelo, produžio je dalje, tragajući za onim što više prija njegovim ušima. Neizostavno je i pivo na točenje, pa su ljubitelji ovog alkoholnog napitka stojali pored štanda, baš kao kraj šanka, držeći u rukama veliku plastičnu čašu, divaneći sa spontano okupljenim društvom. A kad se već toči pivo, zašto ne bi i sladoled? Na radost onih najmlađih, ali bogami i starijih, na slatke kornete kružno se slivao hladan desert obogaćen ukusima čokolade i vanile sa prelivima poput šumskog voća.

Posle sladoleda, može i vožnja ringišpilom, vozićima ili skakanje na trambolini. Bar tako razmišlja dete, a roditelj ne vidi razlog da ga ne posluša. Puni luna parkovi, specijalno prisutni za ovu priliku mamili su mališane željne provoda, dok su spikeri pozivali na još jednu vožnju. Izostali su auti na sudaranje, ali zato je bilo sudaranja onih koji su užurbano jurili da budu sledeći koji će se smestiti u sedište i na nekoliko minuta zavrteti u krug, visoko iznad svih ostalih. Tu su i neizbežni, čuveni helijumski baloni, ulepšani likovima sadašnjih crtanih junaka koje skoro svako dete želi da drži u rukama. A nije retkost da neki nepažnjom klinaca, ode gore, nebu pod oblake.

Ulicama, među ljudima, šetale su se i devojke prodajući otmene, crvene ruže. Sjajna prilika da muški pol obraduje svoju partnerku malim znakom pažnje. Parkom su se pod improvizovanom belim šatorima nalazili prodavci vašarskih slatkiša, kolača, rukotvorina, igračaka, majica sa raznovrsnim motivima...sa zajedničkom željom da zarade što više i tako dokažu sebi da nisu džabe dolazili. Neko je kući otišao zadovoljan, a drugi...pa možda i ne baš toliko.

Petrovdan je i sjajna prilika da se prošeta upravo kupljena odeća, da je svet vidi. Taj svet često vidi i negdašnje Srbobrance koji su davno otišli iz naše zemlje, pa sad za hleb zarađuju preko grane. Gastarbajteri se rado vrate u svoje selo, nekako baš u ovo vreme, pa se mnogi iznenade kada primete osobe koji nisu videli takoreći ''sto godina''. Osmesi i vesela atmosfera, to je lice i naličje slave.

Tako je posebno bilo u parku gde su muzičari sa bine zabavljali okupljene, pa i one sa strane. Na sreću, nije grmelo sa neba, samo hitovi sa bine. Troipočasovna žurka koju su predvodili Joca Stefanović, Marijana Čobanov i prateći ''Milenijum bend'' završena je negde oko ponoći, a baš tada začuo se slavljenički vatromet. Posle toga nije sve utihnulo, samo su se Srbobranci razbežali, svako na svoju stranu.

Na neku drugu žurku koja će trajati duže, možda i do svitanja. A baš tada, posle svega, čistači će raditi svoj posao i ukloniti tragove i ovog Petrovdana. Pa za godinu, idemo ispočetka.

Foto: Tamara Gajinov i Darko Vujinović

Darko Vujinović

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner