Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Tropske temperature i suva zemlja će loše uticati na prinos

Zbog visokih tropskih temperatura i suve zemlje biće lošeg uticaja na prinos i na kvalitet kulturnih biljaka, poručila je za naš radio Žužana Pajdl, izvršna direktorka proizvodnje A.D. ''Pionir'' Srbobran.

Prema njenim rečima, zimus se nije stvorila zaliha vlage u zemljištu jer nije bilo dovoljno snega i padavina. Tokom proleća je nekoliko puta bilo prilično neujednačenih padavina na teritoriji opštine, u jednom delu dve litre kiše po kvadratnom metru, na drugom 20 litara, što će sigurno uticati na smanjenje prinosa.

    - Ove male padavine i blagi pad temperature svakako će pomoći usevima, međutim ne možemo očekivati čudo. Nedostaje nam minimum 40 litara padavina po kvadratnom metru, da temperatura ne bude iznad 30 stepeni, a da noću ona iznosi oko 15. Na te stvari ne možemo uticati, jedino ako se već u jesen, pa i u proleće misli o tome. Dakle, potrebna je pravilna obrada zemljišta, duboko oranje, đubrenje zemljišta, međuredna obrada i tako dalje. Ko je na ispravan način radio na svojoj zemlji može očekivat nešto veći prinos u odnosu na ostale – ocenjuje naša sagovornica.

Ona kaže da je početkom nedelje završeno kombajniranje strnih žita, prinosi su šareni, jer sve zavisi od toga na kom delu je koliko kiše palo.

    - Prinosi idu od 6.600 do 8.600 kilograma. I led je nažalost ove godine bio prisutan nekoliko puta, ali na kraju krajeva, zadovoljni smo prinosom pšenice, a šta će biti sa sojom i kukuruzom, to ćemo tek videti – konstatuje Žužana Pajdl.

Objašnjava da su posledice leda izbijanja zrna iz pšenice i ječma, jer su u to vreme oni bili u fazi mlečne, voštane zrelosti, pa to su direktne štete. Inače i kod drugih kultura se oštetila stabljika, list, a biljke su više izložene bolestima i insektima.

    - Pravilna obrada zemlje, sa oranjem i đubrivima, sve to utiče na očuvanje vlage. Potrebno je plitko oranje, na 15 centimetara, koje se ponavlja posle tri nedelje na nešto većoj dubini, da bi recimo u septembru bilo izvršeno pravo oranje. Tako stvaramo neravnu površinu i voda neće toliko ispariti. Što se tiče useva, u povrtarstvu ljudi pribegavaju pokrivanju zemljišta slamom ili nekom drugom organskom materijom i to utiče da korov ne niče tako brzo, ali i na očuvanje vlage – ističe izvršna direktorka proizvodnje A.D. ''Pionir''.

Za kraj razgovora navodi da rekordnih prinosa neće biti. Kako kaže, ranije sorte soje i hibridi kukuruza će verovatno solidno roditi jer su tokom faze cvetanja i oplodnje izbegli visoke tropske temperature.

    - Najlošije će proći srednje grupe sazrevanja, nulta i prva grupa kod soje i kukuruza koji sad cvetaju i gde treba da dođe do oplodnje, a zbog suvog vazduha i zemlje, to će biti poprilično smanjeno. Ne bih se upustila u procenu da li će to biti 20 ili 50 posto, jer zavisi kakvo će biti vreme biti u narednih nekoliko nedelja i meseci – zaključuje naša sagovornica.

Darko Vujinović

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner