Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Česi nam rekonstruišu toplovod i podstanice!

  

Rekonstrukcija dela toplovoda i podstanica za centralno gradsko grejanje, postala je izvesna potpisivanjem memoranduma između Razvojne agencije Republike Češke i Opštine Srbobran u ponedeljak.

Opština Srbobran i Češka Razvojna agencija potpisali su Memorandum o razumevanju u vezi realizacije projekta "Modenizacija sistema centralnog grejanja u opštini Srbobran sa mogućnošću korišćenja alternativnih izvora energije". Česi će obezbediti više od 450.000 evra za zamenu dela toplovoda i podstanica u Srbobranu, dok će opština Srbobran za isti projekat izdvoji 100.000 evra, u prvom koraku 70.000 evra.

 

Saradnja će biti nastavljena kroz izradu studije o izvodljivosti upotrebe jednog od nekoliko alternativnih izvora energije za rad toplane u Srbobranu. Koji energent će biti najpovoljniji, topla voda koja se proizvodi u kogeneracionim postrojenjima NIS-a na teritoriji opštine Srbobran, voda iz termalnih izvora, ili  biomasa, pokazaće studija. Memorandum su potpisali Zoran Mladenović, predsednik opštine Srbobran, i Ivana Hlavsova, ambasadorka Republike Češke u Srbiji.

Nakon potpisivanja memoranduma, domaćini su gostima iz  Češke pokazali trasu toplovoda, koji će biti zamenjen, a ovo je bila i prilika da gosti saznaju i ponešto o istoriji Srbobrana i posete pravoslavni hram.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i Nenad Stanković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine.

Razvojna agencija u Češkoj je već raspisala javni tender za izvođenje radova u Srbobranu, na kome je posao na zameni dela toplovoda u Srbobranu dobila Češka kompanija „Mevos“. Oni će posao u Srbobranu raditi sa preduzećem „VHS Moravia“ iz Valjeva, koja je njihova „ćerka“ firma. Početak radova očekuje se u prvoj polovini godine.

 

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner