Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

O kvalitetu vode i Institut za javno zdravlje Vojvodine

  

 

Poslednje analize zdravstvene ispravnosti vode za piće uzorkovane 20.01.2015. na mernim mestima "Žuti bunar", "Izvorište - gradska zona"

 i "Javna česma u Ulici Laze Kostića" pokazuju da je voda za piće mikrobiološki neispravna na mernim mestima "Izvorište - gradska zona" i "Javna česma u Ulici Laze Kostića". Uzroci mikrobiološke neispravnosti na mernom mestu "Izvorište - gradska zona" su povećan broj ukupnih koliformnih mikroorganizama i prisustvo termotolerantnih mikroorganizama, pokazatelja fekalnog zagađenja, dok je uzrok mikrobiološke neispravnosti vode za piće na mernom mestu "Javna česma u Ulici Laze Kostića" povećan ukupan broj koliformnih mikroorganizama. Na oba merna mesta izolovana je ista vrsta mikroorganizma (Citrobacter freundii). Prisustvo i povećan broj navedenih mikroorganizama ukazuju na sekundarno zagađenje vode za piće, koja se zbog postojeće neispravnosti ne preporučuje za piće i pripremu hrane, posebno za osetljivu populaciju (deca, trudnice, dojilje, stare i hronično obolele osobe). 

Shodno navedenim rezultatima i preporukama Instituta za javno zdravlje Vojvodine, nadležno javno preduzeće Opštine Srbobran je preduzelo sve neophodne mere za rešavanje utvrđenog problema i radi potvrde svih preduzetih mera zatražilo da se izvrše dodatne analize vode za piće. U skladu sa istim, Institut za javno zdravlje Vojvodine, a prema zahtevu JKP "Graditelj" Srbobran, danas, 30.01.2015. godine, obavlja ponovno uzorkovanje vode za piće na sedam mernih mesta. Rezultati analiza se mogu očekivati u ponedeljak, 02.02.2015.

Do objavljivanja novih rezultata građanima se savetuje da za piće i pripremu hrane koriste "flaširanu" vodu ili zdravstveno ispravnu vodu iz cisterni i drugih izvora vodosnabdevanja. Voda iz cisterni ili drugih izvora zdravstveno ispravne vode treba da se čuva na hladnom i tamnom mestu, ne duže od jednog dana, a "flaširanu" vodu nakon otvaranja originalnog pakovanja treba što pre potrošiti, kako ne bi došlo do sekundarnog zagađenja. Do potvrde mikrobiološke ispravnosti vode za piće iz javnog vodovoda, savetuje se izbegavanje kontakta vode sa sluzokožom pri održavanju lične higijene.

S poštovanjem,

Lekari iz Odeljenja za humanu ekologiju

Instituta za javno zdravlje Vojvodine

 

 

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner