Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Priprema za evropsko tržište...

Regionalna razvojna agencija Bačka i Evropski pokret Novi Sad predstavili su projekat „Evropske integracije i jačanje konkurentnosti sektora MSP - Pripremi se za evropsko tržište“,

 koji će u opštini Srbobran biti održan tokom novembra meseca. Ovaj projekat finansira nemačka Fondacija Konrad Adenauer Stiftung. Na konferencij za medije projekat su predstavili Zoran Mladenović, predsednik opštine Srbobran, Aleksandar Simurdić i Jelena Vapa Tankosić iz Evropskog pokreta, Sanja Gavrilović, asistent direktora Regionalne razvojna agencija Bačka, i Saša Hadžiahmetović, predstavnik Fondacije Konrad Adenauer.

Zoran Mladenović očekuje da se na seminar prijave pojedinci, ali i brojne privredne i druge organizacije koje žele da se dodatnu edukuju i steknu iskustva potrebna za poslovanje na evropskom tržištu.

„Nama je potrebna takva kapitalizacija i nova znanja, posebno znanja za privrednike u saradnji sa Evropskom unijom i propisima EU i prekvalifikacija naših sugrađana kao mogućnost da lakše pronađu posao. Ovoga ne bi bilo da nismo usvojili Strategiju razvoja opštine Srbobran 2014 – 2020. godine i produbili saradnju sa Regionalnom razvojnom agencijom Bačka“, rekao je Mladenović.

Svi zainteresovani mogu da se prijave na seminar, koji će biti održan od 10-30 novembra 2014. godine, do 07. novembra.

Obuke su podeljene u dve grupe:

·         Prva grupa obuka za nezaposlena lica:

1.       Preduzetništvo – Kako započeti sopstveni biznis (trajanje obuke 3 dana)

2.       Prodaja i marketing – (trajanje obuke 1 dan)

3.       Menadžemnt ljudskim resursima (trajanje obuke 1 dan)

4.       Evropske integracije i politike Evropske unije za mala i srednja preduzeća (trajanje obuke 2 dana)

·         Druga grupa obuka za predstavnike sektora mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika:

1.       Upravljanje biznisom (trajanje obuke 2 dana)

2.       Inovativnost i investiciona spremnost (trajanje obuke 2 dana)

3.       Izlaz na jedinstveno evropsko tržište i alati za pronalaženje poslovnih partnera u Evropskoj uniji (trajanje obuke 2 dana)

4.       Evropske integracije i politike Evropske unije za mala i srednja preduzeća (trajanje obuke 2 dana)

5.       Standardi kvaliteta i zaštite životne sredine (trajanje obuke 2 dana)

6.       Menadžment ljudskim resursima (trajanje obuke 1 dan)

Kandidati se prijavljuju za jedan od dva ponuđena bloka obuka. Prisustvo kandidata na svim obukama za koje su se prijavili je OBAVEZNO!

Sanja Gavrilović, asistent direktora RRA Bačka, pojasnila je da projekat koji se realizuje u opštini Srbobran podrazumeva pružanje podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, ali i onima koji žele da započnu svoj biznis. Znanje će se prenositi kroz obuke i radionice iz oblasti preduzetništva, upravljanja biznisom, marketing strategije, poznavanja evropskih pravila poslovanja i politike integracije. Druga faza projekta počeće na proleće 2015. godine i podrazumevaće direktnu podršku preduzetnicima i mikro, malim i srednjim preduzećima, koja su prošla obuku. Oni će svoje proizvode moći izlagati na brojnim manifestacijama ruralnog karaktera i tako ostvare finansijsku korist. Sa njima će se raditi na izradi njihovih marketing planova, eventualno na izradi ambalaže za proizvode, analiziraće se proces rada preduzeća i sugerisati kako unaprediti proizvodnju“, rekla je Gavrilović.

 

  „U poslednjoj deceniji uništen je preduzetnički duh i imamo veliku obavezu da podstaknemo mlade ljude da pokrenu svoje biznise. Danas kada je veliki broj ljudi nezaposlen i vlada nesigurnost u privredi, izlazak iz krize se traži kroz veći i brži ulazak u preduzetništvo i najbolje pomake u ekonomiji imaju mikro, mala i srednja preduzeća. Ovaj sektor generiše rast BDP i institucije treba da podrže razvoj MMSP i ovaj naš projekat je jedan korak u tom smeru“, rekao je Aleksandar Simurdić iz Evropskog pokreta. 

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner