Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Blagoje Baković dobitnik Lenkinog prstena

Najbolja ljubavna pesma napisana na srpskom jeziku u proteklih godinu dana je „Puna tišina“ koju je napisao pesnik Blagoje Baković, odlučio je žiri za dodelu nagrade „Lenkin prsten“.

Žiri je radio u sastavu: dr Zoran Đerić, dr Dragana V.Todoreskov i Biljana Puškar, a odluku da od svih nominovanih pesama ova prestižna nagrada pripadne pesmi „Puna tišina“ i pesniku Bakoviću, obrazložio je Zoran Đerić, predsednik komisije.

„Blagoje Baković je pesnik tradicionalnije orijentacije, poetički veoma blizak onome po čemu je ova nagrada sprecifične, pesništvu Laze Kostića i traganju za neobičnim smislovima, igrom reči, rimama, a istovremeno mu je poezija posvećena i ljubavnoj tematici, što je i bio osnovni razlog da se ova pesma uvrsti u najuži izbor i na kraju nagradi ovom izuzetno značajnom nagradom, nagradom za najbolju ljubavnu pesmu“.

Dr Zoran Đerić, ocenjujući ovogodišnju produkciju ljubavnih pesama je ocenio pozitivno i rekao da je bilo odličnih ljubavnih pesama i žiri nije imao lak zadatak da izdvoji najbolje.

„Jako dobre pesme su ove godine objavili Radmila Lazić – "Kako je tamo?", Dragan Jovanović Danilov – "Plivam kad me gledaš", i Jelena Lengold – "U svakoj drugoj situaciji". Imali smo četiri različita primera kako se ljubavna tematika i danas može pisati a da ne bude patetična i banalna. Ljubavna tema još uvek nije iscrpljena i daje i savremenim pesnicima velike mogućnosti za izražavanje“, rekao je Đerić.

Božana Stojković, je u ime organizatora, najavila da je dodela književne nagrade „Lenkin prsten“ zakazana za 14. novembar, u Malom pozorištu. Kako je najavljeno, u svečanom programu učestvovaće Hor RTS-a i glumac Vojin Ćetković. Ovogodišnja svečanost dodele nagrade odvijaće se tri dana, od 13. do 15. novembra. Za 13. novembar zakazan je nastup 16 mladih talentovanih pesnika iz srbobranskih škola čiji su radovi objavljeni u zborniku „100 mladih talenata“, dok za 15. novembar grupa za scensko kazivanje „Med i žaoka“ priprema program posvećen poeziji Matije Bećkovića, prvog dobitnika „Lenkinog prstena“.

Nagrada „Lenkin prsten“ je književna nagrada koju je ustanovio Dom kulture u Srbobranu 2006. godine u čast Lenke Dunđerski. Ova nagrada se, prema pravilniku dodeljuje za „najbolju ljubavnu pesmu napisanu na srpskom jeziku, prvi put objavljenu u periodu između dve nagrade“. Dodeljuje se svake godine u novembru mesecu, a njenim dobitnicima se, osim novčanog iznosa, uručuju plaketa i prsten od belog zlata.

Svi dobitnici nagrade „Lenkin prsten“

2006. godina - Matija Bećković, nagrada mu je 25. novembra 2006. godine dodeljena za pesmu    „Parusija za Veru Pavladoljsku“.

2007. godina - Vojislav Karanović, za pesmu „Tuneli“.

2008. godina - Aleksandar Lukić, za pesmu „Nestalne uobrazilje - Rusalje“ iz ciklusa „Nemušti jezik“.

2009. godina - Blagoje Svrkota, za pesmu „Sedam malih pesama“ iz zbirke Putovanje u Misir.

2010. godina - Đorđe Nikolić, za pesmu „Fruška gora“.

2011. godina - Đorđe Kuburić, za pesmu „Ukinula je sve naše pesme“.

2012. godina - Pero Zubac, za pesmu „Odbrana sećanja

2013. godina - Saša Radojčić, za pesmu „Na ostrvima bližnjim“.

2014. godina - Blagoje Baković, za pesmu „Puna tišina“.

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner