Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Štrajk prosvetnih radnika

Prosvetni radnici u srbobranskoj opštini različito reaguju na najavljeni jednodnevni  štrajk u školama.

Četiri osnovne škole i gimazija, za sutra, 22. oktobra, različito organizuju štrajk prosvetara.

 Prosvetni radnici u OŠ „J.J. Zmaj“ u Srbobranu totalno obustavljaju nastavu i učenici te škole sutra nemaju časove, a OŠ Vuk Karadžić, nastavu organizuje smanjenjem trajanja časa na 30 minuta. Osnovne škole u Turiji i Nadalju nastavu će održati redovno, a Gimazija „Svetozar Miletič“ u Srbobranu sutra radi sa skraćenim časovima.

Sindikati traže da se prosvetnim radnicima plate ne umanjuju, kako je to najavljeno merama štednje, kao i da se urede platni razredi i sistem obračuna zarada u javnom sektoru

Reprezentativni prosvetni sindikati će u sredu organizovati jednodnevni štrajk upozorenja i od njega ne nameravaju da odustanu, rekla je danas portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Unija prosvetnih radnika, Sindikat obrzovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije, traže da se prosvetnim radnicima plate ne umanjuju, kako je to najavljeno merama stednje, kao i da se urede platni razredi i sistem obračuna zarada u javnom sektoru.

Problem zarada u prosveti postoji duži vremenski period, prosvetari kažu da su u nepovoljnijem položaju u odnosu na zaposlene u javnom sektoru jer zarada  u javnim preduzećima prosečno iznosi 65.000 dinara, u javnim službama 56.000, a u prosveti 43.000 dinara.

"Vi sada imate neverovatan podatak da neko sa četvrtim stepenom, ko je zaposlen kao vozač u ministarstvu, ima istu platu kao profesor u školi, koji je završio fakultet", rekla je danas portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković

Ona je istakla da je prvo trebalo uvesti platne razrede i plaćanje po stručnoj spremi, pa tek onda, ako je neophodno, smanjiti plate. "Mi smo deo ovog naroda, ako treba da se uzme, uzeće se svima, ali pravedno, ne na ovaj način", kazala je portparolka sindikata.

Prema njenim rečima štrajk u sredu trebalo bi da podrži više od 70 odsto škola u Srbiji, koje imaju svoje članstvo u četiri reprezentativa sindikata, a taj protest sigurno neće biti poslednja sindikalna aktivnost.
"Sigurno ćemo imati sve sindikalne aktivnosti, ali ćemo učestvovati i u svakom dijalogu", kazala je Janković.

U sredu, 22. oktobra prosvetni sindikati planirali su i okupljanje na beogradskom Trgu Nikole Pašića, a protest je zakazan za 13 sati.

 

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner