Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Oktobar je mesec posvećen starim licima!

Međunarodni dan starih lica, 01. oktobar, Centar za socijali rad opštine Srbobran obeležio je prigodnom svečanošću.

Klub starih lica, koji radi pri Centru, ugostio je svoje korisnike uz predavanje o procesu starenja i modelima usluga starim licima, koje je prezentovala Rada Kurjački. Centar za socijalni rad kroz socijalnu zaštitu razvio je program kućne nege, koji osam godina pomaže starim licima i prati promene funkcionalnosti ostarelih osoba. Tu je i nega obolellih, nepokretnih građana, koji žele da ostanu u svome domu. Kućna nega na nivou godine bude ponuđena u više od 70 domaćinstava i to je veoma poželjan oblik zaštite koji obezbeđuje da ljudi žive u svome domu, na kvalitetan način dostojan čoveka. Starijim licima često se pružaju i usluge smeštaja u domove za stare, a izlazi se u susret najrazličitijim zahtevima - kažu u Centru za socijalni rad.

Prema podacima, u opštini Srbobran je skoro 30 odsto starih lica, što približno odgovara i situaciji u Srbiji. Prema rečima Biserke Veselinović, direktorke Centra za socijalni rad opština Srbobran, zajednica je dužna da izađe u susret potrebama starih lica.

„Želimo da još jednom potvrdimo da ova lokalna zajednica, zajedno sa svojim institucijama, brine o starim licima. Centar za socijalni rad ovim aktivnostima još jednom potvrđuje svoju posvećenost osobama u godinama kojima je potrebna pažnja, pomoć i podrška“, rekla je Biserka Veselinović,.

Program Centra za oktobar mesec, koji je posvećen starim licima, predviđa sem koktela i predavanja, 01. oktobra, još mnoge aktivnosti. U četvrtak, 02. oktobra, bili  su u Temerinu, gde su posetili manifestaciju Dani bundeve, a zatima, 17. oktobra planiraju posetu Gerentološkom centru u Vrbasu, jer u njemu je smešten najveći broj korisnika iz opštine Srbobran. Za 24. oktobar planiraju posetu Staroj Moravici i Domu za mentalno nedovoljno razvijena lica. U okviru meseca posvećenog starim licima u planu je i literarna radionica, 15. oktobra, a za kraj, na inicijativu dr Ilije Gazepova, člana Opštinskog veća, i u saradnji sa Domom zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, za oko 60 starih lica, organizovaće kućne posete lekara i preglede njihovog zdravstvenog stanja. 

 

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner