Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Srebro oko vrata: Ivana Curaković sa juniorkama druga u Evropi

Nisu uspele naše juniorke (do 18 godina) da slave u finalu Evropskog prvenstva u Šopronu protiv Belgije (53:55) i tako stanu na najviše postolje, ali su osvajanjem srebra pokazale da poseduju šampionsko srce i da srpska ženska košarka i te kako ima svetlu budućnost.

Dvanaest izabranica selektora Miloša Pavlovića su tako neočekivano ostvarile veliki rezultat, a to se videlo i na njihovim licima nakon poslednjeg oglašavanja sirene u meču sa Belgijankama. One nisu mnogo tugovale, već su ogrnule zastave Srbije i skakale pred svojim navijačima pritom pevajući pesmu. Ono što je verovatno najzanimljivije našim sugrađanima je to da se Srbobranka Ivana Curaković (nije igrala u finalu), kao deo tima, ovom srebrnom medaljom upisala u istoriju našeg lokalnog sporta kao jedini reprezentativac Srbije koji je osvojio neko odličje na velikom međunarodnom takmičenju.

Iako je na ovom Evrobasketu odigrala dve od ukupno sedam utakmica, očekuje se da već sledeće godine, ukoliko dobije poziv, ona bude među nosiocima igre, imajući u vidu da će njena generacija (2000) biti vodeća na takmičenju za juniorke, što ovaj put nije bio slučaj (vodeće je bilo 1999. godište). A tu će se verovatno naći i njena sestra bliznakinja Jelena, koja zbog povrede ovog leta nije mogla da zaigra u dresu sa državnim grbom.

Iako su svi priželjkivali da se ''Bože pravde'' čuje i na zatvaranju šampionata, to se ipak nije desilo. Poraz sa košem razlike odneo je zlatne snove, ali doneo srebrnu realnost koja uopšte nije loša. A krenulo je upravo tako, loše, po naše devojke u borbi za najsjajnije odličje. Za pet minuta postigle su svega dva poena (2:9), pa je selektor Pavlović lošu seriju morao da prekine tajm-autom. Kako to samo one umeju, preokrenule su rezultat u svoju korist i prvu četvrtinu završile sa 13:11.

Zatim se desio potpuni krah u drugoj deonici. Naše devojke nisu bukvalno ništa mogle da pogode, lopta kao da je odbijala da prođe kroz obruč, dok su za to vreme Belgijanke bile šuterski raspoložene. Dovoljan je pogled na rezultat u ovom delu igre i sve će biti jasno. Srpkinje su za deset minuta dale svega tri poena, dok su rivalke sa druge strane uknjižile velika 22. Tačnije, izabranice selektora Pavlovića su za prvo poluvreme postigle nedovoljnih i skromnih 16 poena, naspram 33 belgijska.

Drugo poluvreme, druga priča. Borbeno do kraja, srčano i nadahnuto su izgledale reprezentativke Srbije tada. Kapiten Ivana Katanić, njena imenjakinja Raca i Nevena Naumčev bile su nosioci naše igre u tim momentima. One uz pomoć ostalih devojaka prave seriju 11-0, dok su protivnice postile pet minuta bez pogotka, a za to je, pre svega, bila zaslužna naša odbrana. Pred odlučujuću poslednju četvrtinu, na semaforu je pisalo 36:41 za Belgijanke.

Razlika je do sredine ove deonice uglavnom iznosila tri poena, a plus za Srpkinje posle duže vremena stigao je sa rezultatom 48:47. Kada je Nevena Naumčev sa velike razdaljine pogodila trojku za 53:50, niko nije pomislio da će to biti poslednji put da u ovom finalu naše devojke ubacuju loptu kroz koš. Suparnice su u poslednjem minutu bile veoma sigurne sa linije slobodnih bacanja, dok se naše juniorke nisu snašle u šutu za tri, pa je tako titula namenjena evropskim šampionkama otišle u ruke Belgijanki.

Inače, Ivana Katanić, koja je pružala sjajne partije tokom prvenstva Starog kontitenta, izabrana je u idelanu petorku šampionata.

Evropske vicešampionke u juniorskoj konkurenciji (1999. godište i mlađe) su:

Nevena Dimitrijević, Ivana Curaković, Ivana Katanić (kapiten), Marijana Zukanović, Teodora Turudić, Lena Radulović, Marta Vulović, Nevena Naumčev, Mina Đorđević, Jelena Novković, Ana Perić i Ivana Raca.

Selektor je Miloš Pavlović, sa asistentima Vesnom Despotović i Nenadom Markovićem.

Darko Vujinović

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner