Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Svečano otvorena izložba Lenke Kaćanski Cucić u Domu kulture

Izložba slika umetnice Lenke Kaćanski Cucić pod nazivom ''Autokrat životnog ludusa'' svečano je otvorena u srbobranskom Domu kulture u petak, 12. maja 2017. godine.

Izložbu je otvorio akademski slikar Svetozar Kaćanski, pesme je tom prilikom recitovao Goran Blagojević, a na klaviru je svirala Marija Banković. Programu je prisustvovala i kritičarka Milena Stojković.

Autorka, koja je tog dana proslavila rođendan, naglasila je da je izložba posvećena njenom unuku Vuku Laziću.

    - Veoma sam radosna što je na otvaranje došlo mnogo ljudi, a želim i da se zahvalim svim prijateljima koji su mi pomogli. Slike su stvar ličnog doživljaja, one su neobične, ima tu i reciklaže. Ja im samo udahnem malo duše i emocija – govori Lenka Kaćanski Cucić.

Akademski slikar Svetozar Kaćanski ocenio je da je umetnica iz Srbobrana raznovrsna i da njene slike i ostvarenja nisu slični, nego potpuno različiti.

    - Zbog toga je ova izložba interesantnija, kako u materijalima, tako i u motivima. Reč je o asocijacijama. O delima ne treba puno pričati, jer slika se ne predstavlja, slika predstavlja i sama govori – ističe Kaćanski.

Kritičarka Milena Stojković kaže da jedino istina i snaga po pitanju Lenkinog dela leži u njenom radu.

    - Ova postavka je za nju izuzetno značajna, jer je Srbobran mesto gde su njeni koreni. Zaista je teško definisati njene slike, možda ih je najbolje opisati kao bunt, društveno prihvatanje i jedan veliki ego koji govori, a nakon toga je sve obavijeno nekom velom iskrene ljubavi prisutne u delima ove umetnice – poručuje naša sagovornica.

Izložba je otvorena do utorka, 6. juna. Sve zainteresovane posetioce očekuju radnim danima od 8 do 20 časova.

Ko je Lenka Kaćanski Cucić?

Lenka Kaćanski Cucić rođena je u Srbobranu 1952. godine. Od svoje 12. godine živela je u Novom Sadu gde je završila srednju ekonomsku školu, a pre šest godina vratila se svojim korenima i rodnom mestu.

Ova umetnica neguje i lepu pisanu reč, a autor je i lirskih tekstova. Više od pet godina se bavila restauracijom kao spoljni saradnik za zaštitu spomenika kulture Vojvodine.

Inače, Lenka je učestvovala na više od 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na preko 60 umetničkih kolonija i smotri. Dobitnik je brojnih nagrada i pohvalnica u sklopu različitih umetničkih konkursa i smotri, među kojima je sedam puta osvajala prvu nagradu kao neospornu potvrdu kvaliteta svog dela.

Članica je udruženja građana ''Komšija Petrovaradin'', kao i Udruženja slikara ''Art'' iz Srbobrana i ''ULS'' iz Novog Sada.

Darko Vujinović

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner